Health

10 jaar aan de anticonceptiepil? Dit zijn de effecten op je lichaam

anticonceptiepil-effecten-lichaam

De pil is één van de populairste en bekendste vormen van anticonceptie. Maar wat gebeurt er met je lichaam als je de anticonceptie té lang slikt? Wij vertellen je de effecten op je lichaam als je de pil 10 jaar lang slikt.

Vergrote kans op borstkanker

De pil zit bomvol hormonen. Daarom vragen veel vrouwen zich af wat de effecten voor je lichaam zijn als je de anticonceptiepil langere tijd slikt. Eén van de grootste bijwerkingen is een verhoogde kans op borstkanker. Dit geldt voornamelijk voor vrouwen ouder dan 45 jaar. Het risico om borstkanker te krijgen wordt op dat moment 1,5 keer groter dan wanneer je nooit de anticonceptiepil hebt geslikt. Maar deze kans neemt gelukkig ook weer af als je een langere tijd bent gestopt met het slikken van de pil.

Vruchtbaarheid

Iets waar veel vrouwen zich zorgen over maken, is dat ze minder– of zelfs onvruchtbaar kunnen worden door de anticonceptiepil. Maar maak je vooral geen zorgen, want zodra je stopt met het slikken van de pil, moet je lichaam zelf weer hormonen aanmaken. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die jarenlang aan de pil hebben gezeten, net zo vruchtbaar zijn als vrouwen die nooit aan de pil hebben gezeten. Dus, no worries als je in de toekomst een kinderwens hebt!

Lees ook:
Déze 10 dingen vertelt niemand je over de anticonceptiepil

Goed stel hersenen

Gelukkig zitten er ook een aantal positieve effecten aan de pil voor langere tijd slikken. Zo blijkt uit onderzoek dat gedaan is door de Journal of the American Geriatrics Society dat langere tijd de anticonceptiepil slikken een positieve invloed heeft op je hersenen. Volgens hen zorgt dit er namelijk voor dat je geheugen beter wordt en dat je kritischer gaat denken. Komt dat even goed uit ;-)!

Beeld: Unsplash

Must reads 👀