Health

Onderzoek wijst uit: je kan echt allergisch zijn voor sporten

allergisch-voor-sporten

De één ziet sporten als een manier om een gezond leven te leiden, terwijl de ander er niet aan moet denken ook maar een voet in de sportschool te zetten. Het kan soms ook pittig zijn: als je te zwaar traint kan je flauwvallen of overgeven, bijvoorbeeld. Maar nu wijst onderzoek uit dat je ook écht allergisch kan zijn voor sporten! Uhm, what!?

Wat zijn allergieën?

Ja, het is echt waar. Je kan serieus allergisch zijn voor sporten! Maar goed, voordat we uitleggen hoe dat werkt is het handig om eerst eens te kijken naar wat allergieën precies zijn. “Een allergie is een complexe immuunrespons die een invloed heeft op talrijke lichaamsprocessen”, legt Ratika Gupta, allergoloog en immunoloog, uit. Om het even makkelijk te verwoorden: als je een allergie hebt, ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen. Die stoffen noemen we allergenen. Als iemand die allergisch is met een allergeen in aanraking komt, veroorzaakt dit een allergische reactie. In sommige gevallen is het vrij mild: jeuk, niezen of rode ogen bijvoorbeeld. Maar in sommige gevallen kan je zelfs doodgaan als je met een allergeen in aanraking komt!

Allergisch voor sporten

Een allergie voor sporten wordt anafylaxie genoemd. “Het is zeldzaam, maar lichamelijke activiteit, meestal krachtige, kan anafylaxie opwekken”, legt Ratika uit. “Meestal zijn er andere subtiele triggers die werken in combinatie met fysieke activiteit. Deze symptomen kunnen verschillende zijn. Het kan gaan van een rood gezicht, naar piepende ademhaling, maagpijn, diarree, of zelfs tot ernstigere symptomen zoals angio-oedeem (zwelling), larynxoedeem (afsluiting van de keel), hypotensie (lage bloeddruk), en, uiteindelijk, cardiovasculaire collaps (fatale storing van hart en bloedvaten).”

Heb jij anafylaxie?

Heb jij tijdens het sporten nu last van een rood hoofd of piepende ademhaling? Dan is er waarschijnlijk niks aan de hand, dit is namelijk heel normaal als je veel inspanning gebruikt. Anafylaxie is heel zeldzaam, dus de kans dat je het hebt is erg klein. Maar heb je nu ook last van de andere symptomen, of is het heel erg? Dan kan het de moeite waard zijn om het eens uit te checken.

Beeld: Pinterest