Beauty

Wait what?! Je kunt dus blijkbaar allergisch zijn voor gellak

allergisch-voor-gellak

Niets voelt fijner dan wanneer je weer een nieuwe set nagels hebt. Maar dit geldt dus niet voor iedereen, want kennelijk kun je allergisch zijn voor gellak! Say whaaat?!

Gellak

Gellak is een lekker makkelijke, snelle manier om je nagels te doen. Het blijft vaak twee tot drie weken goed zitten en creëert een hard, gekleurd laagje op je nagels. Hierdoor breken je natuurlijke nagels niet af en blijven je nagels wekenlang mooi – in tegenstelling tot normale nagellak, wat na enkele dagen vaak al lelijk wordt. Maar kennelijk is gellak niet voor iedereen zo’n wondermiddeltje. Je kan namelijk ook allergisch zijn voor gellak!

Allergisch

Er zijn verschillende soorten allergieën die je voor gellak kan hebben. Voor mensen die in een nagelstudio werken, kan een allergie in de loop van de tijd ontwikkelen. Dit is doordat ze elke dag voor een lange periode aan ongeharde gellak blootgesteld worden. Maar een allergie voor gellak is niet voor iedereen hierdoor ontstaan. Sommige mensen zijn er namelijk mee geboren.

Wanneer je allergisch bent voor gellak, heet dat een contactallergie. De symptomen hiervan zijn rode, brandende huid, blaren, jeukende bultjes of loslatende en gebarsten huid. Dit zal zich waarschijnlijk voordoen rondom je nagels, maar dat hoeft lang niet altijd. Ook op plekken die je regelmatig aanraakt, zoals je gezicht en nek, kunnen deze symptomen krijgen.

Gevaar voor je immuunsysteem

Het kan ook nog veel verder gaan dan dit. Wanneer je regelmatig blootgesteld wordt aan deze chemicaliën wanneer je een contactallergie hebt, kan de irritatie diep in je huid komen. Hierdoor kunnen ze zich vastbinden aan de proteïne in je huid en in je witte bloedcellen terechtkomen. Als dit gebeurt, kan dit grote gevolgen hebben voor je immuunsysteem. De symptomen zullen intenser worden en zullen pas kalmeren wanneer hetgeen waar je allergisch voor bent, verwijderd wordt van je huid. Maar zodra dit eenmaal is gebeurd, zal je waarschijnlijk voor de rest van je leven allergisch zijn voor gellak.

Lees ook:
Sinaasappelsap is dé beste manier om je nagellak te verwijderen

Alternatieven

Als je nu denkt: ‘Ik stap over op acryl’, dan hebben we slecht nieuws voor je. Vaak zitten hier vergelijkbare chemicaliën in, waar je ook allergisch voor zal zijn. Dus wat is dan een goed alternatief? Waarschijnlijk zal normale nagellak geen probleem voor je zijn. Als je nog voorzichtiger wilt zijn, kun je ook kiezen voor een antiallergeen nagellak. Hierdoor voorkom je dat je een allergische reactie krijgt!

Beeld: pinterest

Must reads 👀