Health

Ben je allergisch voor de kou? Dit zijn de 5 symptomen

allergisch-voor-kou

We hebben allemaal wel gemerkt dat het steeds kouder begint te worden buiten. En sommigen ervaren hier zelfs fysieke ongemakken van. Je kunt namelijk allergisch zijn voor dit koude weer. Wait what?! Dit zijn de 5 symptomen die je vast herkent als je allergisch bent voor de kou.

Herfst- en winterallergie

Het is serieus mogelijk om allergisch te zijn voor kou. Mensen ervaren hierdoor intense fysieke pijn als reactie op de lage temperaturen. Last van uitslag, zwellingen, vermoeidheid, angst, hoofdpijn en moeite met ademen zijn allemaal klachten die mensen met een herfst- en winterallergie daadwerkelijk meemaken.

Mensen die allergisch zijn voor kou lijden namelijk aan ‘cold urticaria’ of ‘cold-induced urticaria’. Maar hoe kan jij weten of je allergisch bent voor het koude weer? Wij vertellen je de vijf meestvoorkomende symptomen.

1. Je handen zwellen op

Vaak merken we dat onze vingers dunner worden tijdens de winter, maar sommigen ervaren juist het tegenovergestelde. Opgezwollen handen is een signaal dat jij allergisch bent voor de kou. Echter zijn er voor je dikke vingers ook andere verklaringen te vinden, dus hoef je niet meteen in paniek te raken. Maar wanneer jij merkt dat je handen vaak opzwellen nadat je in contact bent geweest met koude temperaturen, is het mogelijk dat je allergisch bent. Sommigen met deze kou-allergie krijgen zelfs opgezwollen handen van het vasthouden van een koud glas. In ernstigere gevallen is de allergie zo erg dat de keel ook opzwelt, wat natuurlijk echt foute boel is!

2. Een (blijvend) rode huid

Iedereen krijgt na een goede herfst- of winterwandeling een rode neus, rode oren en blosjes op de wangen. Dit is voor de meeste mensen een normaal fenomeen. Als je niet allergisch bent voor de kou, krijgt je huid na enkele tijd weer in de warmte te zijn weer zijn normale kleur terug. Mensen die wel allergisch zijn voor kou merken dat bepaalde delen van hun lichaam diep rood kleuren voor een langere periode. Dit kan soms wel 24 uur lang aanhouden. Wow!

3. Netelroos

Naast dat je blijvende rode vlekken kunt krijgen, kun je ook last hebben van netelroos. Dit is een vorm van huiduitslag waarbij je roze licht gezwollen jeukende vlekken krijgt. Wanneer doktoren vermoeden dat je last hebt van cold urticaria kunnen ze enkele testen uitvoeren. Een van die testen is een simpel onderzoek waarbij een ijsklontje tegen je huid gehouden wordt om te kijken of je last krijgt van roodheid, zwelling en netelroos. Iets wat je natuurlijk ook gemakkelijk thuis kunt testen.

4. Duizelig voelen

Een ander signaal voor cold urticaria is duizeligheid na contact met de kou. Word je meteen duizelig wanneer je één voet buiten de deur zet, of wanneer je in een koud zwembad springt? Dan kan het zomaar zo zijn dat jij last hebt van deze allergie! Duizeligheid is een vervelend kwaaltje wat in sommigen situaties ook gevaarlijk kan zijn. Bij vermoedens is het dus verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Lees ook:
Déze 6 dingen kan je het beste eten als je verkouden bent

5. Erfelijk

Het laboratorium van allergische ziektes in het ‘National Institute of Allergy and Infectious Diseases’ heeft laten weten dat cold urticaria vaak genetisch doorgegeven wordt. Gelukkig is het wel vaak zo dat mensen die deze allergie hebben er goed mee kunnen leven. Tegenwoordig zijn er medicijnen tegen de allergie die al veel helpen bij fysieke ongemakken. Een andere oplossing is je warm aankleden!

Helaas gebeurt het ook dat cold urticaria het gevolg is van een virus of een andere ziekte. Je goed beschermen tegen de griep is dus niet geheel onbelangrijk. Vermoed jij dat je allergisch bent voor de kou? Dan is een bezoekje aan de huisarts een goede eerste stap!

Beeld: pinterest