Voor de echte fans: een pretpark helemaal in het teken van kaas
          Kaas en Zuid-Korea klinkt misschien niet als een logische combinatie, maar niets is minder waar. In de regio Imsil groeide een toevallige ontmoeting uit tot een complete kaasindustrie én zelfs een heus kaaspretpark. Say cheese!
Zuid-Korea en de onverwachte liefde voor kaas
Wie Zuid-Korea zegt, denkt waarschijnlijk niet meteen aan kaas. Toch is dit inmiddels een verrassend belangrijk onderdeel geworden van de Zuid-Koreaanse eetcultuur. Tot halverwege de twintigste eeuw hadden de inwoners van het land zelfs nog nooit van kaas gehoord. Pas in 1958 kwam daar verandering in, dankzij een Belgische missionaris die zich vestigde in de regio Imsil.
Hij hield geiten en begon zijn eigen kaas te maken, iets dat voor de lokale bevolking compleet nieuw was. De inwoners waren direct nieuwsgierig en onder de indruk van de smaak. Al snel vroegen ze de missionaris of hij hen wilde leren hoe je kaas produceert. Dit was het begin van een opmerkelijke traditie: Imsil groeide uit tot hét centrum van de Zuid-Koreaanse kaasindustrie. Vandaag de dag staat de streek bekend om haar kaasproductie en zelfs om iets wat je misschien niet meteen verwacht: een heus kaaspretpark.
Het pretpark van Imsil
In Imsil staat een officieel kaaspretpark! Het werd geopend in 2004 en beslaat maar liefst 32 hectare. Het park is volledig gewijd aan alles wat met kaas te maken heeft en trekt jaarlijks duizenden bezoekers, zowel locals als toeristen.
Wat je er kunt doen? Heel veel! Natuurlijk draait het om proeven: er zijn talloze soorten kazen beschikbaar, van traditionele geitenkaas tot modernere varianten die lokaal geproduceerd worden. Maar er is meer. Zo is er een cheese playland, een speciale zone waar bezoekers tussen de geiten kunnen rondlopen en spelenderwijs leren over de oorsprong van melk en kaas. Voor de échte kaasfans is er het cheese experience center, waar je zelf aan de slag gaat om je eigen kaas te maken – een unieke activiteit die zowel kinderen als volwassenen aanspreekt.
Daarnaast vind je er een melkverwerkingsfabriek, een lokale speciaalzaak waar je de lekkerste kazen kunt kopen, en zelfs een wetenschappelijk laboratorium dat zich richt op onderzoek naar vernieuwende productiemethoden. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je de dag afsluiten in een van de twee restaurants in het park. Hier staan de meest uiteenlopende kaasgerechten op de menukaart, van klassiek tot verrassend fusion.
Wie het park bezoekt, kan het niet laten om een vrolijke foto te maken – mét een grote glimlach natuurlijk. Of zoals ze in Imsil zelf zouden zeggen: say cheese!
Lees ook: Adrenaline dating: dé manier om een date nooit meer te vergeten