Chocolade in je pastasaus

Misschien heb je het weleens bij je Italiaanse nonna gezien. Terwijl ze lekker in de keuken staat te kokkerellen en een pan tomatensaus zachtjes pruttelt op het vuur. Laat ze ineens… een stukje pure chocolade in de pan glijden. Help! Nee, dit is juist goed! Deze week zagen we een filmpje op Instagram voorbij komen waarin dit trucje weer voorbij kwam, en nu snappen we eindelijk waarom Italianen dit doen. Het blijkt een generaties oud geheim recept van de italianen. Waarom werkt chocolade in de pastasaus zó goed?

De magie van chocola in je saus

Pure chocolade heeft dat bittertje en die diepte die tomatensaus nét dat extra laagje geeft. Je hebt vast weleens gemerkt dat tomaten best zuur kunnen smaken in een saus. Door chocolade toe te voegen, haal je die zure smaak weg. En krijg je ineens een saus die warm en rond smaakt. Alsof je pasta een make-over heeft gekregen van een dure chef, maar jij gewoon in je studentenkamer staat met een reep chocolade in je hand!

▼ scroll verder ▼

En nee, je pasta gaat echt niet naar een mierzoet toetje smaken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je bolognese ineens voelt als Nutella op penne (dat bewaren we wel voor een dronken experiment). Het gaat om de subtiliteit, less is more! Eén of twee blokjes pure chocolade zijn genoeg om een saus nét dat beetje extra te geven!

Waarom jij dit ook wil proberen

Los van het feit dat het heerlijk smaakt, is dit ook het soort kooktrucje waarmee je indruk maakt. Nodig een date uit en zeg casual: “Oh ja, er zit een beetje chocolade in de saus.” Wedden dat ze ineens met hun mond vol tanden staan? Je klinkt meteen als iemand die er verstand van heeft, en dat scoort! Bovendien is dit een echte lifehack voor als je saus “mwah” smaakt. Is je pasta te zuur? Een blokje chocola balanceert het. Smaakt je pasta saai? Chocolade geeft die: “Ik weet niet wat het is, maar dit is heel lekker”-smaak.

Hoe je het zelf kunt rocken

Het werkt het best met stevige, rijke sauzen. Bijvoorbeeld een klassieke bolognese, een saus met champignons, of arrabiata. Voeg pure chocolade toe aan het einde, dus geen melk of wit. Alleen puur! Laat het rustig smelten en proef. Et voilà: je pasta smaakt heerlijk! Wedden dat jij bekend staat als de nieuwe chef onder je vriendinnen? Heb je nog niet helemaal de kneepjes van het fijne vak koken te pakken? Geen stress! ChatGPT kan je helpen met koken!