Heet! Dit is de hoogst gemeten temperatuur in Nederland

Zodra het kwik boven de 30 graden stijgt, is heel Nederland in rep en roer. We zijn nu eenmaal niet zo goed voorbereid op extreme hitte. Maar hoe heet is het hier eigenlijk écht geworden? Tijd om het warmterecord van ons land onder de loep te nemen.
Dit is de hoogste temperatuur ooit gemeten
We klagen er wat af zodra de temperatuur boven de 25 graden komt, maar af en toe wordt het in Nederland écht bloedheet. En nee, dan hebben we het niet over een zomerse dag op het terras, maar over een officiële hittegolf waarbij zelfs je ventilator het opgeeft. Je vraagt je dan misschien af: hoe warm kan het eigenlijk worden in ons koude kikkerlandje? En wat was dan de hoogste temperatuur ooit gemeten? Spoiler: het was heter dan je zou denken.
Hoe warm is het ooit geweest in Nederland?
Hoewel we Nederland vooral kennen van grijze luchten en miezerregen, zijn er heus momenten geweest waarop de zon haar volle kracht liet zien. En dan bedoelen we niet ‘t-shirt-weer’, maar zinderende hitte waarbij zelfs je schoenen aan het asfalt lijken te plakken.
Lange tijd stond het record op naam van juli 1944, toen de temperatuur in Warnsveld opliep tot een indrukwekkende 38,6 graden Celsius. Voor die tijd al uitzonderlijk warm, en het duurde dan ook decennia voordat dit record verbroken werd.
Een historische dag in 2019
Op 25 juli 2019 was het zover: Nederland werd getroffen door een hittegolf die zijn weerga niet kende. Op die dag werd in Gilze-Rijen (Noord-Brabant) een temperatuur gemeten van maar liefst 40,7 graden Celsius. Yep, boven de 40 graden! Voor het eerst sinds het begin van de metingen werd deze grens in Nederland overschreden. En eerlijk: dat voelde je aan alles. Treinen reden niet meer, het asfalt smolt en je ijsje veranderde binnen seconden in een plasje.
Hoe kwam het zover?
Volgens meteorologen was die uitzonderlijke hitte het gevolg van meerdere factoren die tegelijk samenvielen. Er waaide extreem warme lucht uit Noord-Afrika onze kant op, de zon scheen volop en de bodem – vooral in Brabant en Limburg – was kurkdroog. Deze combinatie zorgde ervoor dat de temperatuur recordhoogtes bereikte.
Wordt dit het nieuwe normaal?
Hoewel het in Nederland zelden boven de 40 graden komt, laat klimaatverandering wel zijn sporen na. De zomers worden droger en warmer, en hittegolven komen steeds vaker voor. Toch geven deskundigen aan dat temperaturen zoals in 2019 echt uitzonderlijk zijn en niet zomaar elk jaar voorkomen.
Hittegolf
Dus nee, het is niet altijd herfstachtig in Nederland – we kunnen heus hitte aan. Maar als het écht heet wordt, breken we records die we niet snel vergeten. En de hoogst gemeten temperatuur ooit in Nederland? Die staat sinds 2019 op 40,7 graden Celsius. Trek je luchtige kleding dus maar alvast uit de kast voor de volgende zomerse verrassing! LEES OOK: Heeft je kat het net zo warm als jij? Zo houdt óók je kat zijn kopje koel
Bron: Fem Fem