Direct naar content
Nieuws

Oei! Dit kun je het beste doen als je een wespensteek hebt

Charlotte
Charlotte Leestijd: 3 minuten
Illustratie van een wesp.
Afbeelding: Canva

Je zit net lekker in de zon met een drankje, en dan… zoem! Een wesp verpest de pret. Voor je het weet voel je een felle steek. Wat moet je dan doen, en wanneer is het eigenlijk gevaarlijk? We leggen het je uit.

Auw! Gestoken door een wesp

Je ligt lekker in de tuin, genietend van een ijskoud drankje in de zon, als daar ineens dat irritante gezoem weer is: een wesp. En voor je het weet voel je een scherpe steek. Ai! Of je nu een zomerse picknick aan het houden bent of gewoon op je balkon zit, een wespensteek is altijd vervelend. Maar wat moet je doen als je gestoken bent – en wanneer moet je echt aan de bel trekken?

Hoe herken je een wespensteek?

Een steek van een wesp herken je meestal aan een directe, felle pijn op de plek waar je gestoken bent. Kort daarna wordt de huid rood, ontstaat er een zwelling en begint het vaak ook flink te jeuken. Je lichaam reageert namelijk op het gif dat de wesp injecteert. Anders dan bijen laten wespen hun angel niet achter, dus als er een angel te zien is, ben je waarschijnlijk door een bij gestoken. Bij wespen zit de angel stevig vast aan hun lichaam, waardoor ze meerdere keren kunnen steken – helaas.

Wat moet je direct doen?

Geen paniek, in de meeste gevallen kun je een wespensteek prima zelf behandelen. Volg deze stappen:

  • Koelen: Leg een icepack, koelkompres of een nat washandje op de plek van de steek. Dit vermindert de zwelling en verzacht de pijn.
  • Zalf smeren: Heb je mentholgel, aloë vera-gel of een calendulazalf in huis? Smeer dit dan op de huid. Dit kalmeert de jeuk en roodheid.
  • Niet krabben: Hoe verleidelijk het ook is – krabben maakt het alleen maar erger en vergroot de kans op een ontsteking.
  • Ringen afdoen: Ben je in je hand of vinger gestoken? Doe meteen sieraden af voordat de boel opzwelt.
  • Paracetamol: Heb je veel last van de pijn? Dan mag je gerust een pijnstiller nemen, zoals paracetamol.

Wanneer moet je wél direct medische hulp zoeken?

In sommige gevallen is een wespensteek niet zomaar vervelend, maar ronduit gevaarlijk. Neem in de volgende situaties direct contact op met 112:

  • Je bent gestoken in je mond, keel of tong.
  • Je merkt dat iemand moeite krijgt met ademhalen, duizelig wordt of tekenen van shock vertoont.
  • Er ontstaat een heftige zwelling in het gezicht of de hals.
  • Je weet dat iemand allergisch is voor insectensteken (anafylaxie) en hij/zij heeft een EpiPen nodig.

Laat het slachtoffer in die gevallen op een ijsklontje zuigen (bij een steek in de mond) en wacht op de hulpdiensten.

Extra tip: voorkomen is beter dan genezen

Wil je de kans op een steek verkleinen? Laat zoet eten en drinken buiten niet open staan, draag geen felle kleuren of geparfumeerde bodylotion en sla niet wild om je heen als een wesp in de buurt komt. Rustig blijven is vaak de beste verdediging.

Een wespensteek is nooit leuk, maar gelukkig weet je nu precies wat je moet doen – en vooral ook wanneer je beter even de huisarts inschakelt. Zo kun je met een gerust hart weer verder genieten van de zomer. LEES OOK: Oei! Deze kleur kleding trekt wespen aan (en we dragen ’m allemaal)

Bron: Rode Kruis