Direct naar content
Lifestyle

Begin de dag goed: wat gebeurt er als je je ontbijt overslaat?

Pien
Pien Leestijd: 4 minuten
Een ontbijt op bed.
Afbeelding: Instagram @zaargoedemans

Heb je wel eens je ontbijt overgeslagen omdat je haast had of geen trek? Ontbijt wordt vaak gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag, maar is dat wel zo? In dit artikel ontdek je wat er écht met je lichaam gebeurt als je het ontbijt overslaat, waarom mensen ervoor kiezen en wat je kunt eten als je ’s ochtends weinig zin hebt.

(Geen) tijd voor ontbijt

Iedereen heeft wel eens zo’n ochtend waarop alles fout lijkt te gaan. Je hebt je verslapen, je haar zit totaal niet zoals gepland, en je moet nog in een andere outfit springen voordat je op je fiets springt. Ontbijt overslaan is dan soms de enige optie om op tijd te komen. Hoewel af en toe je ontbijt overslaan helemaal niet zo gek is, zijn er ook mensen die er bewust voor kiezen om het ontbijt over te slaan. Niet door haast, maar omdat ze denken dat het gezonder is. Is dat wel zo? En wat gebeurt er eigenlijk echt met je lichaam als je geen ontbijt eet?

LEES OOK: Vlak na het ontbijt tandenpoetsen? Dit is waarom je beter kunt wachten

Dit is wat er gebeurt wanneer je je ontbijt overslaat

Wanneer je je ontbijt overslaat, verandert er van alles in je lichaam, maar niet altijd op de manier die je misschien denkt. Veel mensen geloven dat je stofwisseling trager wordt als je niets eet in de ochtend, maar dat is een fabeltje. Ontbijt overslaan heeft géén invloed op hoeveel calorieën je verbrandt op een dag.

Wel krijg je waarschijnlijk meer honger tijdens de lunch, word je sneller moe of ga je je minder goed kunnen concentreren in de les. Je slaat tenslotte een belangrijke maaltijd over – eentje die je lichaam normaal gesproken energie geeft om de dag mee te starten.

Toch is het effect van ontbijt overslaan voor iedereen anders. De één voelt zich prima zonder, de ander krijgt hoofdpijn of voelt zich slap. Zeker als je nog in de groei bent, is het meestal geen goed idee om je ontbijt over te slaan. Je lichaam heeft juist dan extra voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren – op school, tijdens het sporten én in je ontwikkeling.

Waarom kiezen sommige mensen er toch voor om het ontbijt over te slaan?

Sommige mensen kiezen bewust voor ontbijt overslaan, bijvoorbeeld als onderdeel van een eetpatroon zoals intermittent fasting. Daarbij eet je alleen binnen een bepaald tijdsblok (bijvoorbeeld tussen 12:00 en 20:00) en sla je het ontbijt standaard over. Sommige volwassenen zeggen dat ze zich daar beter bij voelen, of dat het helpt bij afvallen.

Maar dit is niet per se erg gezond voor jongeren. Als je lichaam nog in de groei is, is het extra belangrijk dat je regelmatig eet en voldoende binnenkrijgt. Je hersenen, spieren en huid hebben energie en voedingsstoffen nodig om te blijven groeien en ontwikkelen. Ontbijt is daar een belangrijk onderdeel van.

Wat gebeurt er als je structureel je ontbijt overslaat?

Af en toe je ontbijt overslaan is geen probleem. Maar als je het bijna elke dag doet, verandert dat het spel een beetje. Je lichaam is dan eigenlijk continu aan het ‘starten zonder brandstof’, en dat merk je niet alleen in je energieniveau.

Zo kun je bijvoorbeeld merken dat je in de loop van de ochtend sneller grijpt naar suikerrijke snacks of frisdrank. Je hebt dan zo’n energieboost nodig dat je sneller gaat snaaien — en dat zorgt er vaak voor dat je uiteindelijk minder gezond eet dan wanneer je de dag met een ontbijt was begonnen.

Ook op de langere termijn kan structureel ontbijt overslaan invloed hebben op je eetritme. Je lichaam raakt de regelmaat kwijt, wat kan zorgen voor een rommelige spijsvertering of een verstoord hongergevoel. En als je te weinig binnenkrijgt in de ochtend, loop je kans dat je belangrijke voedingsstoffen niet op een ander moment van de dag inhaalt. Denk aan calcium, vezels en B-vitamines die je normaal uit bijvoorbeeld brood, zuivel of fruit haalt.

Wat kun je eten als je ‘s ochtends geen trek hebt?

Heb je ‘s ochtends echt geen zin in een bord eten? Geen probleem! Je hoeft niet meteen een groot ontbijt te eten om je dag goed te starten. Iets kleins is vaak al genoeg om je energie op gang te brengen. Hier zijn drie snelle en lichte opties die je makkelijk thuis of onderweg kunt eten.

1. Smoothie met banaan, yoghurt en havermout

Licht, zoet en makkelijk mee te nemen. Je krijgt meteen wat eiwitten, vezels en energie binnen, zonder dat het zwaar op je maag ligt.

2. Crackers met kaas of pindakaas

Snel klaar en hartstikke voedzaam. Kies voor volkorencrackers en je hebt een fijne balans tussen koolhydraten en vetten die je lichaam op gang helpen.

3. Een banaan + een handje noten

Geen zin om iets te maken? Pak gewoon een banaan en wat noten. Makkelijk mee te nemen én een goede combinatie van snelle en langzame energie.

LEES OOK: Dit TikTok-ontbijt smaakt naar appeltaart en staat in 5 minuten op tafel

Bron: Healthline