Lifestyle

Toffe opleiding: ModeDesign

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hierbij ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Riemke met haar tofste opleiding ever: ModeDesign.

'Sinds september 2012 volg ik de opleiding ModeDesign op het MBO (niveau 4). Ik zal jullie vertellen waarom dit de meest toffe opleiding is! Ik zit nu midden in het eerste jaar. En ik wil jullie vertellen hoe deze opleiding een beetje gaat en wat ik al gemaakt heb. Ik loop gewoon even de vakken door.

Kleding maken
Dit vak hebben we altijd in het atelier. Dat is een grote werkruimte, waar je achter de naaimachine kan werken. We krijgen steeds een opdracht en moeten die dan zelfstandig uitwerken.

Mascotte

Dit is mijn mascotte. Het is het eerste wat ik gemaakt heb op deze opleiding. De opdracht was om een mascotte te maken die je door de opleiding heen zou helpen.

Riem

Dit is een ceintuur die ik zelf gemaakt heb.

Modevorming
Eigenlijk is dit vak gewoon tekenen. In de eerste periode leerden we modellen te tekenen. Vervolgens moesten we op deze modellen kleding tekenen. Ik heb ook al een rok gemaakt. De rok gaan we zelfs dragen tijdens een modeshow!

Collage

Aan de hand van een collage, ga je vervolgens aan de slag met het uitwerken en tekenen van de modellen en de kleding.

Schetsen

Dit zijn een aantal ontwerpen die ik heb gemaakt.

Coupetekenen
Bij coupetekenen leren we om patronen te tekenen. In het begin vond ik dit heel erg moeilijk. Maar gelukkig begon ik het na een tijdje te snappen en viel het toch best mee. En het is ook leuk dat ik nu zelf een patroon kan maken, wat ik dan ook weer kan uitwerken naar een echt kledingstuk!

Patronen tekenen

Dit is een uitwerking van één van mijn werken voor het vak coupetekenen. Het zijn patronen van rokken.

Technische workshops
Bij deze les krijgen we allemaal kleine workshops om de technieken te leren. Bijvoorbeeld een rits, een knoop met knoopsgat of een zak leren maken. Deze technieken kunnen we dan weer toepassen bij het maken van kledingstukken!

Stof

Bovenkant van een rok met een knoop en een rits. Rechts van de rok ligt een stekenlap.

Stof

Dit is een opstikzak met als thema Kerst.

Warenkennis
Ik wist niet dat er zoveel stoffen waren! En dat moeten we allemaal uit ons hoofd leren. Erg lastig, want behalve kleur vind ik alle stoffen nog erg op elkaar lijken. En meestal zegt de kleur niks… Gelukkig heb ik nog een paar jaar om het allemaal te leren tijdens dit vak!

Stoffenkaart

Dit is een voorbeeld van een stoffenkaart.

Dit waren wel de belangrijkste vakken! Natuurlijk hebben we ook nog gewoon Nederlands, rekenen en we krijgen ook Engels. Ik vind het een super leuke opleiding! 🙂 Het is heel veel praktijk en daar hou ik van! Ik kan nu mijn eigen kleding maken en dat is super tof. Na deze opleiding wil ik nog naar het HBO, het liefst in het buitenland en ik droom van mijn eigen label. Ik schrijf ook regelmatig over school op mijn blog.

Wat vind jij van de opleiding ModeDesign, mijn toffe opleiding?

Wil jij net als Riemke dat jouw opleiding ook in de spotlights komt, omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Door: Riemke
Bron beeld: Riemke