Food

Waarom kokosnootwater?

Een jaar geleden vonden we het alleen nog maar in de natuurvoedingswinkels, maar inmiddels verkopen ze het overal: kokosnootwater. Het schijnt super gezond te zijn, maar waarom eigenlijk? En wat doet het dan met je lichaam. En… Is het eigenlijk wel echt zo goed voor je?

Bron

Haal kokosnootwater absoluut niet door elkaar met kokosmelk. Kokosnootwater is iets heel anders. Kokosnootwater is volledig natuurlijk. Het is een doorzichtige vloeistof met een nootachtige smaak. Het wordt gehaald uit jonge, groene kokosnoten. Kokosnootwater direct uit de kokosnoot is natuurlijk het allerbeste voor je. Vers kokosnootwater is namelijk nog niet gepasteuriseerd en daardoor zitten er nog enzymen in die helpen het lichaam te reinigen en repareren. Ook gepasteuriseerd kokosnootwater is hartstikke goed voor je, maar omdat het gepasteuriseerd is, is het niet meer rauw.


Bron

Kokosnootwater zorgt ten eerste dat je goed gehydrateerd blijft. Kokosnootwater zit vol met elektrolyten zoals potassium. Potassium is belangrijk om gehydrateerd te blijven (deze stof zit bijvoorbeeld ook in banaan). Daarnaast zorgen elektrolyten voor energie, omdat ze de spieren verstevigen. In de tropen wordt kokosnootwater al eeuwen gebruikt om het lichaam te hydrateren. 


Bron

Doordat kokosnootwater zo goed voor je spieren is, wordt kokosnootwater vaak gebruikt als natuurlijk sportdrankje. Als je na het sporten het lichaam wat extra elektrolyten wilt geven voor een snel herstel, kun je natuurlijk Extran, AA of een andere sportdrank drinken. Maar deze dranken bevatten veel toegevoegde suiker. In kokoswater zit dat niet en er zitten minstens zo veel elektrolyten in.


Bron

Niet alle kokosnootwaters zijn even goed. Het is belangrijk dat je kiest voor een soort waaraan geen suiker is toegevoegd. Je kunt het beste niet kiezen voor kokosnootwater met een toegevoegd smaakje (denk aan kokosnootwater met ananas). 

Feit is, kokosnootwater is hartstikke goed voor hydratatie en de spieren, maar drink er geen liters per dag van. Er zit wel een behoorlijke hoeveelheid (natuurlijke) suiker in; al snel net zoveel als in een glas frisdrank.

Drink jij wel eens kokosnootwater? Wat vind jij van de smaak?

Bron beeld: Weheartit
Bronnen: Livestrong, Refinery29, Shape.com