Lifestyle

Toffe opleiding: Theatervormgeving

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Ymke met haar tofste opleiding ever: Theatervormgeving.

Hallo, Mijn naam is Ymke, ben 19 jaar en studeer Theatervormgeving op de MBO Theaterschool in Rotterdam. En ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om een studiekeuze te maken. Toen ik mijn VMBO diploma had, ging ik Mode Maatkleding studeren. Maar in het tweede leerjaar kwam ik erachter dat ik iets anders wilde en heb ik me ingeschreven op de MBO Theaterschool. En nu zit ik inmiddels al in het tweede leerjaar.


Deze jurk kunnen jullie ook wel herkennen uit "The Hunger Games." Ik ben als het personage Effie Trinket samen met drie andere meiden (zij waren verkleed als Katniss) naar de film geweest. De film kwam die dag in de bioscoop en we moeten dan wel natuurlijk in stijl komen.

Theatervormgeving? Wat is dat nou eigenlijk? Op deze opleiding ben je in vier jaar een theatervormgever. Je gaat grimeren, kostuums maken en decors bouwen. En het leukste van alles is dat je ook samenwerkt met de techniek- en artiesten opleiding. Je gaat samen theater maken.

Het eerste jaar is erg leuk. Je begint aan iets nieuws, nieuwe opleiding, andere mensen, andere klas (ongeveer 12 – 14). In de eerste lesweek ga je van alle vakken iets proeven. Zoals grime, kostuum en ontwerpen. En ja, net als andere opleidingen hebben we hier ook theorievakken. Nederlands, Engels, rekenvaardigheid, teamwork en theateroriëntatie.


Mijn grime voor de overgangstoets.

In het tweede jaar, waar ik net aan begonnen ben, ga je tot aan januari stage lopen. Zelf loop ik nu stage bij het Hofplein Theater op de afdeling Grime. Daar werk je mee aan verschillende voorstellingen. In de praktijk leer je dan veel meer dan op school, die kans moet je dan grijpen.

Wat ook leuk is om te vertellen is dat er speciale avonden zijn op school. De artiesten, de technici en de vormgevers kunnen op die avonden laten zien wat ze kunnen, wat ze geleerd hebben en wat ze willen laten zien. Het is fantastisch wat er op zo’n avond gebeurt. Je gaat echt van de school houden. Het klinkt misschien heel cliché maar het is net een grote familie.


Maquette van een decor die ik heb gemaakt.

Je hebt verder geen speciaal vakkenpakket nodig om aangenomen te worden. Maar voordat je naar deze opleiding kan, moet je auditie doen. Je komt dan naar de school en laat vooral zien wat je in huis hebt. Kan je goed tekenen, of vind je kleding maken heel erg leuk, laat dat dan zien. Laat zien dat je het graag wilt. Het is eigenlijk een kleine ‘tentoonstelling’ over jezelf. En zo staan er meerdere om je heen die ook auditie komen doen.

Dit is ook de enige MBO Theatervormgeving opleiding in Nederland. Na deze studie kun je eindelijk aan de slag. Bijvoorbeeld als schilder, setdresser, stylist, kostuumontwerper, grimeur of rekwisiteur bij theaterproducties. Er zijn er ook veel die verder gaan studeren aan het HBO. Zelf wil ik ook graag verder studeren. Alleen weet ik nog niet precies wat. Op een filmset werken is de ultieme droom, alleen hoe en wat weet ik nog niet. Maar daar heb ik nog wel even de tijd voor. Of in samenwerking met een goed doel iets bereiken, wat totaal iets anders is, maar wat ik altijd al heb willen doen.

Ik hoop dat ik jullie studiekeuze iets gemakkelijker heb gemaakt en wie weet zie ik je wel op de opendag of in het nieuwe schooljaar.


Mijn kleine tentoonstelling voor de auditie.

Meer informatie over deze opleiding? Kijk dan hier

 

Wat vind jij van Theatervormgeving, de toffe opleiding van Ymke?

Wil jij net als Ymke dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Bron beeld: Ymke

Door: Ymke