Lifestyle

Toffe opleiding: Nederlands Film en Televisie Academie (NFTA)

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Denise met haar tofste opleiding ever: Nederlands Film en Televisie Academie (NFTA).

De naam zegt het al, de filmacademie. Er is maar één echte filmacademie waar je alle aspecten van een film maken kan leren. Natuurlijk zijn er meerdere wegen naar Rome; je hebt ook via bijvoorbeeld de HVA een media/film opleiding, maar er is maar één filmacademie. Daarom is er ook best veel gedoe om aan genomen te worden. Ieder jaar nemen ze 70 mensen aan op 8 verschillende richtingen. Dat is niet veel, aangezien er ongeveer 500 mensen zich aanmelden.

Je doet aanmelding door middel van een formulier die je invult, afhankelijk van welke richting je op wilt stuur je bijvoorbeeld ook een zelfgeschreven scrips/muziek/film op. Je gaat door naar de volgende ronde (of niet) en krijgt een gesprek en een oefening. Nu ben je door! Dit is een heel gedoe, eigenlijk, en er gaat onwijs veel tijd in zitten. Verdiep je dus echt in deze school als het je wat lijkt en doe het niet ‘omdat je al je opties open wilt houden’. Bovendien kost aanmelden ook geld, zelfs de tweede ronde.

Bij aanmelding kies je dus ook al een richting, de NFTA heeft er 8: Regie, Productie, Scenario, Camera/Licht, Production Design, IMVFX, Sound Design en Montage. Denk bij aanmelding regie wel driedubbel na: hier worden maar 12 mensen aangenomen per jaar, 6 op fictie en 6 op documentaire.. Hier zijn ook de meeste aanmeldingen voor.

Dit klinkt als eigenlijk niet te doen, vind ik ook. Maar de filmacademie heeft ook nog een workshop jaar, heel handig voor mensen die film onwijs leuk vinden maar: of te jong zijn, te onervaren, teveel in twijfel of om juist alleen ervaring op te doen. Deze workshop kan in de richting camera/licht, production design of productie. Voor vele die misschien het verschil tussen de laatste twee niet snappen (en er is een wereld van verschil): production design is het aankleden van een filmset, denk aan decor/ kleding/props/meubels.. Productie is daarentegen het organisatorische deel van een film, bijvoorbeeld de geldzaken. Voor deze cursus is ook een aanmelding, maar minder lastig. Wel is dit ‘geen echte studie’ en krijg je geen stufi of ov, maar vergroot je wel onwijs je kans om aangenomen te worden.

Waarom dit een onwijs toffe studie is, is omdat je samen met je hele jaarlaag een hele nieuwe familie vormt. Je bent altijd bezig met projecten, vaak van iedere richting een paar mensen en vorm je samen een crew: na een tijdje heb je overal vrienden en ken je iedereen. Bovendien werk je met z’n alle samen om tot een prachtig eindresultaat te komen: een film. Een paar mensen beginnen met een idee, de ander voert het uit en maakt begrotingen, de ander maak er weer muziek voor, de ander film alles, et cetera et cetera. Omdat de filmacademie beschikt over onwijs goed apparatuur en je volledig support krijgt van docenten en zelfs de omroep (qua geldzaken), ben je gewoon in staat een geweldig (en groots!) project op te zetten wat bij andere film gerelateerde studies echt niet mogelijk is. Afgestudeerde filmacademie studenten zijn vaak ook heel zeker van werk na hun opleiding. Mensen in dit wereldje weten namelijk dat jij deze school hebt afgerond, je goed bent getraind en toch een beetje uniek bent, je bent namelijk niet voor niks 4 jaar geleden aangenomen.

Door alle gezelligheid die om de filmacademie heen is (veel filmfestivals, borrels.. Filmwereld draait om netwerken!) leer je onwijs veel mensen kennen wat natuurlijk onwijs handig is voor later. Deze business in Nederland is namelijk erg klein en zodra jij in dit wereldje zit, zit je er ook echt in. Mensen kennen je naam, je wordt vaker gebeld voor klusjes.. Maar ook een nadeel van dit kleine wereldje, er kan ook gevochten worden om klussen, zelfs in de grote mensen wereld. Als het zo doorgaat met de economie en bezuinigingen zullen er een stuk minder producties komen per jaar. Er komen nu zo’n 25 speelfilms per jaar uit, als dat er minder worden houdt dat dus ook in dat er minder banen zijn of een slechter salaris. Wat me op een ander punt brengt. Vaak ben je als filmmaker freelancer, zzp-er. Oftewel, Zelfstandige Zonder Poen. Soms komt het namelijk voor dat mensen in de filmwereld geen klussen meer krijgen en gewoon geen geld hebben.

Nu zijn dit wel erge gevallen natuurlijk en je kan ook heerlijk aan de slag bij een televisieprogramma en een grote kans hebben op een vaste baan. Of ergens anders in rollen en het hartstikke goed hebben! Dat weet je natuurlijk maar nooit.

Maar al met al is de NFTA iets speciaals, er wordt een sfeer gecreëerd die je haast niet krijgt op een andere school en dat maakt het zo speciaal. Het samenwerken met mensen met allemaal dezelfde passie is iets prachtig en ik hoop het voor altijd te mogen doen!

Meer informatie? Kijk hier.

Wat vind jij van Nederlands Film en Televisie Academie (NFTA), de toffe opleiding van Denise?

Wil jij net als Denise dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Bron beeld: Denise

Door: Denise