Lifestyle

Gezond afvallen voor de zomer

Ben jij een paar kilo aangekomen met de feestdagen? Of zou jij gewoon een paar kilo willen afvallen? Dat kan! Maar natuurlijk wel op een gezonde manier. Als je van de zomer bikiniproof op het strand wil liggen, dan kun je het beste nu al beginnen. Gezond afvallen kost tijd en moeite, maar dan heb je ook wat. Wil jij ook gezond afvallen, maar weet je niet hoe? Lees dan snel verder. 


Bron

Gezond afvallen begint bij het veranderen van je eetpatroon en regelmatig bewegen. Diëten – vooral crashdiëten – lijken een '''goede''' oplossing voor als je wil afvallen, want het geeft snel resultaat. Maar in werkelijkheid is dit verre van een goede oplossing. Bij de meeste diëten ontbreken voedingsstoffen, dus het is absoluut niet gezond. Bovendien zijn ze vaak streng, waardoor je het niet lang volhoudt. Je verliest snel gewicht, maar de kilo's krijg je na het dieet weer net zo of drie keer zo hard terug.


Bron

Kleine porties
Eet kleine porties over de hele dag. Een goede maatstaf is om niet meer te eten dan in de kom van je handen past. Zo zorg je ervoor dat je niet over-eet. Ook houd je je spijsvertering op gang, waardoor je eten sneller verteerd wordt. 

Geniet!
Soms is er niets fijner dan een bord met eten naar binnen te schuiven voor de televisie. Maar merk jij dan ook dat je dan vaak nog een tweede keer opschept? Dat komt omdat je niet bewust met je eten bezig bent. Je hebt helemaal niet door hoeveel je eet. Door bewust met je eten bezig te zijn geniet je meer en zal je niet meer eten dan je nodig hebt. 

Langzaam eten
Als je honger hebt wil je je eten wel eens snel eten. Geen goed idee, zo eet je al gauw te veel en zit je achteraf met een opgeblazen gevoel. Door langzaam te eten voorkom je dit. 

Vermijd frisdrank en vruchtensapjes
Frisdrank -ook de lightvariant!- en vruchtensapjes lijken misschien onschuldig, maar ze zitten bomvol suikers! Daarnaast krijg je door een bepaalt stofje in light producten juist trek in vet eten! Drink ze dus liever niet. Vruchtensapjes zijn natuurlijk niet altijd slecht, je moet ze alleen zelf maken.


Bron

Snacken? Dat kan, maar verantwoord!
Naast de drie hoofdmaaltijden op een dag willen we ook graag nog een snack. We willen altijd naar chips of chocola grijpen, maar eigenlijk zijn wortels en komkommers met een dipje net zo lekker! Daarnaast bevatten ze aanzienlijk minder calorieën. Vervangen is het sleutelwoord! Vervang chips voor Japanse rijstmix en vervang roomijs door een Raketje. 

Ontbijt
Het lijkt een goed idee om het ontbijt over te slaan om snel calorieën te besparen. Maar het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag! Een goed, vezelrijk ontbijt brengt je spijsvertering op gang, waardoor je gedurende de dag meer verbrandt. Probeer eens langzame koolhydraten, zoals Havermout en Brinta? Havermout is een superfood vanwege de grote hoeveelheid langzame koolhydraten, vezels en eiwit. Daarnaast is het rijk aan vitamine B1 en magnesium! Door deze producten houd je dat volle gevoel langer vast en het is gezond: win-winsituatie! Tip: probeer eens Havermout/Brinta met kaneel! Kaneel maakt het papje zoeter en het zorgt ervoor dat je suikerdrang langer uitblijft 🙂

Bye, bye Starbucks
We know, Starbucks is hartstikke lekker en hip, maar het zijn echt caloriebommen! Sla de stop bij de Starbucks dus maar liever over… 

Kijk uit met sauzen en dressings
Soms lijken maaltijden heel gezond, maar in werkelijkheid zijn ze dat niet. Neem nou salades: hartstikke gezond zou je denken, maar als er een vette dressing over zit, is helemaal niet zo gezond. Breng je salade liever op smaak met een beetje olie, zout, azijn en peper. 

Af en toe zondigen mag
Jezelf alles ontzeggen werkt vaak niet. Sta jezelf toe om een keer in de week te eten wat je wil. Probeer het wel in kleine porties te eten, zodat je niet over-eet. 

Water
Als je honger hebt, drink een glaasje water. Klinkt heel raar, maar vaak stuurt je lichaam een verkeerd bericht uit. Je zult je verbazen hoe vaak je in plaats van honger, eigenlijk dorst hebt! Daarnaast verdrijft water gif- en afvalstoffen uit je lichaam. 

Bewegen
Naast het gezond eten, is bewegen erg belangrijk. Zorg dat je per dag ongeveer een uur beweging krijgt. Kies voor een sport die je leuk vindt, dat maakt het makkelijker. 


Bron

Pak de fiets of ga wandelen
Zoals we hierboven zeiden: bewegen is belangrijk. Met een uur per dag bewegen bedoelen we niet dat je een uur echt moet sporten. Een rondje lopen met de hond van je oma of een fietstocht maken vallen hier ook onder. Kies dus voor de fiets of ga wandelen als je ergens heen moet. Het openbaar vervoer is soms erg verleidelijk, maar in beweging blijven is erg belangrijk als je wil afvallen. 

Verwen jezelf met sportkleding
Maak het sporten leuker en beloon jezelf met sportkleding! Behalve dat het 't sporten leuker maakt, kan het je ook enorm motiveren. Want eerlijk is eerlijk: we willen die leuke sportoutfit wel showen! 

Wees realistisch
Zorg dat je haalbare doelen stelt zodat je niet teleurgesteld raakt en opgeeft. Die kilo's zijn er langzaam bijgeslopen, maar verwacht dan niet dat je ze weer razend snel kwijtraakt. Een kilo per week kwijtraken is al erg veel. 

Zet door! 
Gezond afvallen kost tijd. Verwacht dus niet dat je al na een dag resultaat ziet. Als je echt wil afvallen, dan moet je doorzetten. Er zijn altijd momenten dat je snakt naar een bakje chips, maar probeer je daar overheen te zetten en je doel voor ogen te houden. 


Bron

Wil jij gezond afvallen? Heb jij nog tips?

Bedankt voor de tip, Denna!