Lifestyle

Toffe opleiding: Geschiedenis

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hierbij ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Mirella met haar tofste opleiding ever: Geschiedenis.

Ik studeer sinds september 2012 de opleiding geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Al een aantal jaar vond ik geschiedenis het leukste vak op school, waardoor mijn keuze al snel op een vervolgopleiding met geschiedenis viel. Ik heb heel kort nog getwijfeld tussen kunstgeschiedenis of normale geschiedenis, maar de normale geschiedenis is meer gefocust op gebeurtenissen en mensen, kunstgeschiedenis puur en alleen op ontwikkelingen in de kunst. Gewoon geschiedenis leek me dus leuker. Ondertussen studeer ik alweer een half jaar en het bevalt mij zeer goed!

De vraag die altijd gesteld wordt wanneer je zegt geschiedenis te gaan studeren: maar wat kun je daar nou mee? Het wordt zo vaak gevraagd dat tijdens de introductieweek zelfs een lectuur werd gegeven over het nut van de opleiding Geschiedenis. Heel kort, met een WO opleiding geschiedenis kun je heel veel! Het is geen opleiding zoals Geneeskunde die heel gericht is, maar juist zeer breed. De opleiding behoort tot de letterenfaculteit en het betekent dat je veel moet lezen en schrijven. Na je studie kun je snel lezen, snel en effectief informatie opzoeken en een goed wetenschappelijk artikel of werkstuk schrijven. Het is waar dat een groot deel van de afgestudeerden een baan in het onderwijs krijgt, maar zeker niet iedereen heeft die ambitie! Andere banen kunnen in de bibliotheek, archief of museum zijn, maar ook banen in de politiek en het bedrijfsleven zijn voor afgestudeerden van geschiedenis weggelegd. Onze minister-president Mark Rutte heeft bijvoorbeeld geschiedenis gestudeerd. Zelf ambieer ik een baan in de journalistiek, het liefst bij een historisch tijdschrift. Een verschil met de HBO opleiding geschiedenis, is dat die opleiding echt een lerarenopleiding is. Wanneer je je WO bachelor geschiedenis hebt behaald mag je nog geen leraar op het voortgezet onderwijs worden. Je moet eerst een speciale bevoegdheid voor halen.

In het eerste jaar volgt iedereen dezelfde vakken. De hoofdvakken bestaan uit Oudheid, Middeleeuwen, Nieuwe Tijd en Nieuwste Tijd. In deze vakken krijg je chronologisch alle geschiedenis op een rijtje voorgeschoteld. Er is ook nog een vak historische praktijk. Daar leren we hoe we informatie moeten zoeken en hoe een goed werkstuk wordt geschreven.  Ook globalisering en geschiedfilosofie zitten erbij. Voor ieder vak volg je hoorcolleges en de meeste vakken hebben ook nog werkcolleges waarin het gemaakte huiswerk besproken wordt. Ieder vak wordt afgesloten met een tentamen of een werkstuk.

Na het eerste jaar kun je bedenken welke richting je leuk lijkt. Je kunt een tijdsperiode kiezen, maar ook een onderwerp zoals gendergeschiedenis. Zelf weet ik nog niet helemaal wat me leuk lijkt. Ik ben erg geïnteresseerd in de Middeleeuwen, maar de Franse Revolutie trekt me ook wel.

Als je geschiedenis wilt studeren moet je het vak ook wel echt leuk vinden, anders houd je het niet lang vol. Ik ben tot nu toe nog niemand tegengekomen die geen passie voor geschiedenis heeft. Het valt me op dat veel geschiedenisstudenten later een eigen bibliotheek in huis willen. Eentje waarvoor je een ladder nodig hebt om bij alle boeken te komen! Erg grappig, zelf wil ik dat ook heel graag. Laat je verder niet tegenhouden door mensen die zeggen dat er geen banen in te vinden zijn! Dit werd ook tegen mij gezegd, maar ik heb mijn zin toch doorgezet. Uiteindelijk wil ik wel een studie die ik leuk vind. Als de studie niet leuk is houd je het toch minder lang vol en dan wordt het uitzicht op een leuke en goede baan ook weer een stuk kleiner.

Dus vind je geschiedenis leuk? Weet je nog niet helemaal zeker wat je als baan zou willen hebben later? Dan is deze studie perfect voor jou. Er is geen loting en er is geen vakkenpakket nodig. Het enige wat nodig is, is een vwo of een hbo-propedeuse diploma. Succes met het zoeken van een vervolgstudie!

Wil jij net als Mirella dat jouw opleiding ook in de spotlights komt, omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Bron beeld: Mirella