Lifestyle

Heftig verhaal: Mijn vader kreeg een hartinfarct

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen. Helaas zijn er soms ook minder leuke dingen in het leven en die passen goed in onze rubriek ‘lifestyle’. Want vervelende en heftige dingen horen helaas bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen.

Mijn verhaal is inmiddels alweer vier jaar geleden, maar ik weet het nog alsof het gisteren gebeurd is. In 2008 heeft mijn vader op 40-jarige leeftijd een hartinfarct gekregen, nu zagen wij dit eigenlijk een beetje als een ouderdomskwaaltje dat bij ons in de familie zit. Hoe het zo ver heeft kunnen komen kwam doordat mijn vader al jaren leed aan overgewicht en daarnaast at en rookte hij ontzettend veel. Ik ben echt een beetje mijn papa's meisje dus het heeft mij echt aangeslagen. 
 
Mijn papa was vrij van zijn werk en ging wat spulletjes opruimen die wij op ons kleine zoldertje hadden gestald. 
Ik heb namelijk super veel lieve kleine neefjes en nichtjes en gezien ik en mijn zusje (nu 12) al wat ouder zijn geven wij heel vaak dingen weg aan die neefjes en nichtjes. Terwijl hij daarmee bezig was voelde mijn vader iets knakken in zijn bovenlichaam bij zijn borst, hij dacht dat het niets was en ging gewoon verder met waar hij mee bezig was.

Later op de middag begon hij zich toch echt een beetje onwennig te voelen, hij begon ontzettend te zweten en kreeg het warm en benauwd. Ook zijn avondeten hoefde hij niet en hij ging lekker even op de bank liggen, omdat hij dacht dat hij een griepje kreeg. Nadat hij eventjes op de bank had gelegen is hij lekker even onder een koude douche gesprongen, omdat hij dacht dat dat wel zou helpen. Nog geen half uur later brak het zweet hem weer uit en werd hij helemaal grauw en grijzig in zijn gezicht mijn moeder merkte dat op en mijn vader vertelde haar dat hij pijn in zijn buik had. Mijn moeder wilde daarop meteen de dokter bellen omdat ze het niet vertrouwde (en als mijn moeder iets niet vertrouwd dan blijft ze echt doorzeuren).

Mijn moeder is daarop meteen 112 gaan bellen en de ambulance was er al binnen zeven minuten. Ik heb echt zoveel respect voor de ambulance broeders hoe ze mijn vader behandelden en hoe snel een ambulance ter plaatse kan zijn. 
Dit heeft echt een wereld voor mij geopend ik weet hoe mooi het ambulancebroeder beroep nu is. Toen de broeders het huis in kwamen moest ik wel even slikken, ze zaten tenslotte wel aan mijn papa! Ze sloten mijn vader aan op een soort monitor waarop ze precies de hartkloppingen van mijn vader konden zien, die waren erg laag want bij een hartinfarct slibt er door het te veel aan cholesterol een hartader dicht. Ze besloten al heel snel dat mijn vader mee ging naar het ziekenhuis en gaven hem wat pillen en prikten alvast een infuus.

Dat beeld wat daarna kwam zie ik nog heel vaak terug: papa op de brancard. Dit was een heel lastig moment voor mij
vooral omdat ik mijn papa eventjes moest loslaten en moest hopen op een goede afloop. Mijn moeder is meegesprongen in de ambulance waarmee mijn vader met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. In de ambulance heeft mijn vaders hart twee keer stilgestaan. Papa zelf wist dit niet omdat dit hem niet werd verteld, maar de broeder die bij hem zat vroeg hem twee keer om even te hoesten. Het hoesten zorgde er namelijk voor dat er eventjes wat druk op het hart van mijn vader werd gezet zodat het hart weer ging kloppen. 

In de garage van het ziekenhuis kon mijn moeder de ambulancebroeders nog maar net bijhouden, zo snel gingen ze te werk en renden ze naar de eerst volgende operatiekamer. Mijn moeder heeft mijn vader een dikke zoen gegeven en hem succes gewenst tijdens de operatie. Nu komt er een vies verhaal als je er niet van houdt, scroll dan even verder naar onder. Het zit namelijk zo dat er twee vernauwingen zaten bij het hart van mijn vader. De ene was erger dan de ander waardoor hij er ook last van kreeg. Bij de operatie werd via de lies van mijn vader werd een slangetje omhoog gewerkt naar het hart, in dat slangetje zat een cameraatje waarmee de dokters heel nauwkeurig konden zien 
wat er gaande was bij dat hart. Want he, pijn op je borst en grijzig zien dat is niet een normaal iets toch? Ze zagen door dat cameraatje dus die twee vernauwingen.


Bron

Ze gingen die verhelpen met een stent, dit deden ze met een soort ballonnetje die de ader openhield en daarna plaatsten ze een soort balpenveertje van metaal dat je lichaam niet kan uitstoten. Mijn vader voelde hier bijna niets van alleen het ballonnetje dat werd opgeblazen in de ader was een beetje gevoelig. Nadat ze stent geplaatst was voelde mijn vader zich eigenlijk vrij goed. Hij moest ook nog aan de beademing.

De dagen daarop gingen heel goed. Mijn vader mocht een dag niet lopen omdat er anders druk werd gezet op de lies die gehecht was na de operatie. Na vier dagen mocht mijn vader uiteindelijk naar huis. Die dagen ben ik thuisgebleven van school. Ik had er heel veel moeite mee dat mijn vader 's nachts alleen in een bed lag te slapen en dat hij de hele dag moest liggen (mijn vader is niet echt een luie man het is echt een doener). 's Avonds kroop ik daarom lekker met mijn moeder en mijn zusje samen in 1 bed, zodat we elkaar altijd konden steunen als dat nodig was.

Mijn vader doet nog steeds alsof de operatie hem niets gedaan heeft en houdt zich erg groot, maar ik zie echt verandering in zijn eetpatroon. Helaas rookt mijn vader na de gedachte zijn "laatste" sigaret te nemen nog steeds. Ik baal hier echt heel erg van en ben ontzettend boos op hem geweest, omdat hij weer een sigaret had opgestoken. Maar in deze tijd rookt hij echt minder dan dat hij vroeger gedaan heeft. Het afvallen wil ook nog niet erg lukken, maar ik zie aanpassingen aan zijn eetpatroon en ik ben erg trots op hem hoe hij al deze dingen heeft doorstaan. 

Iets wat ik jullie echt wil meegeven is, een hartinfarct het overkomt je. Zelfs dunne mensen kunnen het krijgen. Probeer daarom het stressvolle banen of situaties te omzeilen en denk aan jezelf. Een gezonde leefstijl is echt heel belangrijk, sport, eet niet te veel vetten of gewoon ergens te veel van en het allerbelangrijkste: Ga NOOIT roken. 

Ik hoop echt dat ik jullie iets heb kunnen meegeven over het fenomeen hartinfarct. Het lijkt een niet heel ernstig, maar mijn vader had in de ambulance al twee keer dood kunnen zijn. Let op jezelf en op je gezondheid, dat is het allerbelangrijkste! 


Bron

Door Kirsten