Lifestyle

Oude muziek rockt, deel 2

Niet iedereen is gezegend met ouders die in de jonge jaren al rockend en swingend de beste plaatjes draaiden op hippe feestjes. Het is dan misschien moeilijk om populaire muziek ‘van vroeger’ te herontdekken. Misschien is het je wel eens overkomen dat vrienden over artiesten als John Lennon of Dolly Parton praten en dat jij enkel ‘ja’ knikt omdat je de muziek niet kent. Girlscene to the rescue: een makkelijke inleiding over bekende oude artiesten en muziek die ook nu nog supercool is.

ABBA

Wie kent de platen niet? Ik, Janet, kan zo ongeveer alle platen van het begin tot aan het einde meezingen. Ieder jaar reden mijn ouders met mij en mijn twee oudere zussen op de achterbank van de auto zo’n vijftien tot achttien uur richting een vakantieoord in Frankrijk of Italië. Het merendeel van die uren luisterden we naar heeeeel veel klassiekers van ABBA. En Trini Lopez, maar (mama), daar beginnen we niet over. Trauma’s.

Bron: thankyouabba

Hoe dan ook, ABBA was razend populair in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Het Zweedse viertal Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad vormden samen de popmuziekgroep. Ze braken in 1974 door nadat ze het Wereld Songfestival wonnen met het nummer Waterloo. Gillende fans, paparazzi en onder begeleiding de deur uit, ze hadden het allemaal. Agnetha was met Björn getrouwd en Anni-Frid met Benny. Toen de stelletjes beiden scheiden werd de muziek anders. Het was minder vrolijk en er zat meer gevoel, maar de groep bleef nog wel bij elkaar. Toch besloot het viertal om in 1983 een punt achter ABBA te zetten. Na ABBA hadden zowel Agnetha als Anni-Frid nog een redelijk goede solocarrière, maar nooit meer zo heftig als met ABBA. Door veel verdriet trok Agnetha zich ook terug uit het publieke leven. Benny en Björn schreven nog nummer en kwamen uiteindelijk met de musical Mamma Mia. Uiteindelijk werd er ook nog een film van gemaakt met onder andere Amanda Seyfried. De nummers van ABBA zijn nog steeds erg bekend en worden ook vaak gecoverd. Hieronder zie je bijvoorbeeld een cover van Dancing Queen door de Glee cast.

Bron: mii.miinaailma

Ideale setting voor ABBA: feestjes, thuis met vriendinnen, op vakantie naar Frankrijk.

 

Watch on YouTube

 

Watch on YouTube

 

In de stijl van ABBA

 

1. Tweekleurige trui, Mango

2. Peplum blouse, Mango

3. Overhemdblouse, H&M

4. Desigual Laarzen, Zalando

5. Flared Jeans, Asos

Doe Maar

Bron: Tumblr

Doe Maar is een van de meest succesvolle bands uit de Nederlandse popgeschiedenis. Door het aantal nummer 1 posities in hit- en albumlijst zijn ze zelfs de meest succesvolle commerciële band ooit. Het eerste en waarschijnlijk meest bekende nummer is ’32 jaar’. De zanger was Henny Vrienten en hij is af en toe nog op televisie te zien. Zo deed hij vorig jaar mee met programma Ali B Op Volle Toeren. Veel mensen kennen het nummer wel, maar de titel niet, omdat die moeilijk uit de muziek is te halen. De grote doorbraak kwam echter pas later met het nummer ‘Doris Day’ en ‘Is dit alles’, deze hoor je ook nu nog regelmatig op de radio. Een van de grote hits ‘De bom’, werd in de jaren negentig nog een keer een grote hit door een samenwerking met rapper Def Rhymz. De groep werd zo populair dat meisjes in volle zalen flauwvielen tijdens concerten dat de eigen privacy van de bandleden grof werd geschonden. De bandleden konden daar niet mee omgaan en vandaar dat ze in 1984 aankondigden te stoppen. De break-up kwam zelfs op het achtuurjournaal! In 2005 werd er van de liedjes, net als bij ABBA, een succesvolle musical gemaakt genaamd ‘Doe Maar!’.

Bron: Tumblr

Ideale setting voor Doe Maar: Thuis, onderweg en met vrienden.

Watch on YouTube

 

Watch on YouTube

In de stijl van Doe Maar

 

1. Sterren/heelal legging, Asos

2. Neon armband, Zara

3. Zonnebril met acetaat montuur, Mango

4. Boss Orange Top, de Bijenkorf

5. High Top Trainers, Asos

6. Tropical Printed Legging, Nelly

Cher:

Bron: mymilkglassheart

Cherilyn Sarkasian LaPiere werd bekend toen ze samen met haar man Sonny optrad als het duo ‘Sonny and Cher’. Het meest bekende nummer van de twee was ‘I Got You Babe’. Het paar scheidden echter in 1975 en daarna ging Cher als soloartiest verder. Ze wordt ook wel Goddess of Pop genoemd. Een van haar bekende eigen nummers is ‘Bang Bang (My Baby Shot Me Down)’. Haar jeugd was erg zwaar omdat er veel armoede en weinig liefde was. Zo trouwde haar moeder zeker acht keer en kwam Cher zelfs enkele weken in een weeshuis terecht omdat er te weinig geld was om voor haar te zorgen. Tegenwoordig kennen we Cher misschien als een vrouw die vaak onder het mes gaat om er mooier en jonger uit te zien. Toch was ze in de jaren zestig tot en met tachtig een echt mode-icoon en bloedmooi. Ze stond bekend om haar extravagante kledingstijl en was zelfs een trendsetter. Toen ze nog met Sonny zong, waren de nummer lief en zelfs een beetje folk. Maar na haar scheiding, ging ze in de jaren tachtig de Rock ’n Roll kant op en daar bleek ze ook uit te blinken, misschien ken je het nummer ‘If I Can Turn Back Time’. Cher is ook een goede actrice. Ze is de enige op aarde die zowel een Emmy, als drie Golden Globes, een Grammy en een prijs voor beste actrice op het Cannes Film Festival.

Bron: cherismygoddess

 

Watch on YouTube

 

Watch on YouTube

Ideale setting voor Cher: Feest, onder de douche,  met vrienden. 

In de stijl van Cher:

1. Jeffrey Campbell veterlaarsjes, Zalando

2. Nepwimpers met veren, Nelly

3. Leren jurk, H&M

4. Velours top, Mango

5. Jumpsuit Unitard, Asos

Tupac:

Bron: Tumblr

Tupac Shakur is een fenomeen en zijn verhaal lijkt een legende. Met meer dan 75 miljoen verkochte platen houdt hij het record (zelfs nog steeds boven Jay-Z en Kanye West) als best verkopende rapartiest. Hij werd geboren in 1971 en zijn moeder zat het grootste deel van de zwangerschap in de gevangenis. Tupac was een echte gangsterrapper. Hij kwam al op zeer jonge leeftijd in aanraking met drugs, geweldplegingen en seksuele vergrijpen.

Een van zijn meest bekende struggles is de ruzie met rappers van de Westside (Tupac was Westside). Zijn grootste, maar dan ook grootste vijand, was Notoriou B.I.G. In 1994 kreeg Tupac vijf kogels in zijn lichaam (waarvan twee in het hoofd) bij een gewapende overval. Later in 1996 werd hij zelfs doodgeschoten. Zijn dood is het ware mysterie. Heel veel gegevens lijken niet te kloppen, er is geen autopsie gedaan, er zijn geen getuigen meer en de auto van waaruit is geschoten, lijkt nog steeds spoorloos. Velen dachten dat Biggie erachter zat, maar ook hij werd een half jaar later vermoord. Nog steeds geloven veel mensen niet in de dood van Tupac. Ze denken dat het in scene is gezet en dat hij op zijn 43ste, over twee jaar, terug zal komen.

Bekende en mooie nummers zijn ‘Changes’ en ‘Dear Momma’. Een aantal jaar geleden mixte Eminem twee nummers van Biggie en Tupac. Het nummer werd een enorme hit.

Bron: Tumblr

Ideale setting voor Tupac: alleen zodat je naar de tekst kunt luisteren, onderweg.

 

Watch on YouTube

 

Watch on YouTube

In de stijl van Tupac:

1. Only Loose Sweatshirt, Nelly

2. Colette Jumpsuit, Nelly

3. Casio Dameshorloge, de Bijenkorf

4. Becksöndergaard Sjaal, de Bijenkorf

5. Adidas Originals, Zalando

Wiens muziek is jouw favoriet en over welke artiest wil jij meer weten? 

Door: Janet