Lifestyle

Zo ga je die examens rocken!

Help… De examens staan weer voor de deur! Een hele spannende tijd die je het liefst wilt overslaan, maar helaas. Je zult toch echt aan de bak moeten! Maar hoe doe je dat? Lees hier alles over de juiste voorbereidingen en de beste anti-stress tips. Good luck!

Allereerst: haal diep adem. Geen stress! Met de juiste voorbereidingen en genoeg steun van je vriendinnen, die in hetzelfde schuitje zitten, ga jij die examens halen. Je hebt hiervoor al tientallen proefwerken gemaakt dus je weet hoe het werkt en met deze handige tips ga jij die examens sowieso halen.

examen

Dit gaat deze keer niet gebeuren 😉
Bron: Im not Perfect, Im just Awesome

Voor je examens:

First things first: om te beginnen is het heel handig om een planning te maken. Een hulpmiddel is om op een enorm vel alle dagen vanaf nu tot en met de examens te zetten. Schrijf per dag op wat je gaat doen en hou je eraan. Vind je dat laatste moeilijk? Maak dan samen met een vriendin een planning. Zo kun je elkaar in de gaten houden en elkaar motiveren. Heb je aan het einde van de week je planning gehaald? Beloon dan jezelf om iets leuks te doen.

• Het is slim om je cijfers even na te gaan. Hoe sta je er gemiddeld voor en wat voor cijfer moet je halen om te slagen? Als je het zo gaat bekijken valt er al een hoop stress weg. Je mag ook een aantal tekorten staan. Natuurlijk betekent dit niet dat je niks meer hoeft te doen, maar het helpt wel om een stuk relaxter je examens in te gaan.

• Zorg voor een opgeruimde werkplek, zet je telefoon en alle social media uit. Je kunt je niet goed concentreren als je bureau vol ligt met papiertjes en andere spullen. Hetzelfde geldt voor je mobiel; uit dat ding! Je hebt je telefoon niet nodig tijdens het leren en het zorgt er alleen maar voor dat je toch wéér stiekem gaat kijken of je nog berichtjes hebt. Heb je je computer nodig tijdens het leren? Meld je af van Facebook, Twitter, Girlscene forum en alle andere sites waar je regelmatig naar toegaat. Je kan het!

examen

Opgeruimde werkplek = betere concentratie
Bron: WTF math

• Volg elke les die je nog kunt volgen. Zeker voor vakken waar je moeite mee hebt. Je hebt nu nog de kans om uitleg te vragen als je iets niet snapt. Kom je thuis tijdens het leren nog achter wat dingen die je niet snapt? Val je docent net zo lang lastig tot jij het antwoord hebt op je vragen.

• Maak oefenexamens. Dit is de perfecte test om te kijken hoe je voor het vak staat. Nadat je de antwoorden hebt nagekeken, weet je ook waar je nog extra aandacht aan moet besteden.

• Neem genoeg pauzes tijdens het leren. Drink een kop thee met je moeder, loop een rondje met de hond of bel even met een vriendin. Na een kwartiertje rust, kun je weer met goede moed aan de slag gaan. Ook grote pauzes zijn van belang: een avondje sporten of gewoon een avond op de bank hangen is echt niet erg. Zo ben je even afgeleid en kun je daarna weer lekker door.

– Het is belangrijk dat je uitgerust bent. 's Nachts doorwerken of 's ochtends heel vroeg opstaan, helpt niet mee aan een goede concentratie. Je raakt alleen maar uit je ritme en niets lukt dan meer.

De avond voor de examens:

• Zorg dat je de avond van tevoren alle spullen die je nodig hebt tijdens het examen al hebt klaargelegd. Pennen, een rekenmachine, geodriehoek, je schoolpasje, potlood, gum etc. Ook een flesjes water, dextro en een stuk fruit zijn handig om mee te nemen.

examen

Beloon jezelf tijdens het leren
Bron: 1 L1K3 TH15

• Check je woordenboeken, atlas, rekenmachine etc. na op eventuele oude spiekbriefjes. Die waren ooit handig (haha) maar nu kunnen ze je alleen maar tegenwerken. Zou zonde zijn als je hierdoor niet slaagt!

• Ga op tijd slapen, het is belangrijk dat je uitrust. Lees in bed nog een boek (geen studieboek) zodat je lekker in slaap valt.

Tijdens de examens:

• De eerste dag is aangebroken. Spannend! Sta op tijd op. Zo heb je 's ochtends alle tijd om rustig te ontbijten (belangrijk!) en kun je op tijd vertrekken.

• Trek comfortabele kleding aan. Niks is vervelender dan een snijdende panty of een kriebel trui.

• Als je op tijd op school bent voor je examen, ga dan niet van tevoren met je klasgenoten over de stof praten. Zo word je alleen maar onzekerder en gestresster. Ga alvast in het examenlokaal zitten (als dat mag) om even rustig de tijd voor jezelf te nemen.

• Neem tijdens het examen korte pauzes. Zeker met lange leesteksten is het belangrijk om soms even een pauze in te lassen. Drink even wat en eet bijvoorbeeld een banaan.

examen

Draag lekker zittende kleding
Bron: Tumblr

• Weet je zeker dat je een examen sowieso niet gaat halen? Ga het dan toch maken. Wie weet moet je het alleen herkansen! Ook is het een goede oefening voor volgend jaar: je weet dan hoe de vragen worden gesteld en hoe je ervoor staat.

Na de examens:

• YEAH! Vakantie! Nou dat hoop je in ieder geval. Gooi niet meteen al je boeken, schriften en aantekeningen weg: misschien moet je nog een her doen en dan heb je spijt dat je alles al hebt verbrand.

• Tijd voor ontspanning! Ga lekker feesten, shoppen of op vakantie: je hebt het verdiend.

• De dag is aangebroken: vandaag krijg je te horen of je geslaagd bent. Een tip: zet je mobiel uit. Je krijgt waarschijnlijk veel berichtjes van vriendinnen die geslaagd zijn (of gezakt) en dat maakt je alleen maar zenuwachtiger. Speel een spelletje of kijk een film. Zo ben je afgeleid en zit je niet gestresst op de bank te wachten.

examen

Heel veel succes!!
Bron: Weheartit

Moet jij ook je eindexamen maken?