Fashion

Neerlands succes: Fred de la Bretoniere

Wij van Girlscene zijn dol op mode. We staan ermee op, ademen het, gaan slapen en dromen erover. Daarom is het ook superleuk om de achtergrondinformatie over een bepaalde tas of collectie te weten. Wisten jullie al dat heel veel succesmerken uit Nederland komen? Denk bijvoorbeeld aan WE, Mexx of G-Star. In deze serie lichten we iedere keer een succesvol merk uit. Deze week: Fred de la Bretoniere.

Misschien ken je wel de tassen en de schoenen van Fred de la Bretoniere. De term ‘Shabbies’ klinkt je vast bekend in de oren. Deze zijn dus oorspronkelijk ook van De La Bretoniere.

Bron: freddelabretoniere

Aan het hoofd van het bedrijf staat, natuurlijk, Fred. Hij werd geboren in 1945 in Amsterdam en reisde al vroeg de hele wereld rond. Zo bezocht hij Australië en woonde hij een aantal jaren in Indonesië.  Hoewel hij als kunstenaar begon, richtte hij zich in de jaren zeventig met liefde op degelijke, goede en betaalbare damesmode van leder.  Hij koos specifiek voor leer omdat de geur zo lekker was.

Bron: weheartit

Fred wilde het liefste leer dat zonder chroomzout werd gelooid. Dat klinkt allemaal heel technisch, maar het houdt onder andere in dat het beter is voor het milieu en dat de look ouder en doorleefd is. De passie van De la Bretoniere was niet voor niets; in 1976 werd hij benoemd tot Nederlands beste schoenen- en tassenontwerper. 

Het eerste atelier bevond zich in de Amsterdamse Spuistraat en inmiddels is er ook nog een tweede atelier in het Brabantse Waalwijk. Op de Spuistraat is er nog steeds een en inmiddels zijn er meerdere ontwerpers die onder leiding van De la Bretoniere zoeken naar de juiste items die in een prachtige nieuwe collectie passen.

Bron: Pinterest

De Shabbies zijn waarschijnlijk de grote succesnummers van Fred de la Bretoniere. Je hebt ze in hoge en lage varianten en ze ogen ietwat afgetrapt en rockachtig. Het zijn ideale schoenen om langer op te lopen of op te staan. Er is nu weer een nieuw item: de Fretons. Deze sneakers hebben het een en ander weg van andere bekende schoenen. Ze hebben neuzen als die van All Stars maar door de kleuren en het leder lijken ze ook wat op Timberlands.

Bron: blog.bretoniere

Door de eigen stijl en toevoegingen als lederen veters of de mooie lederen lip aan de achterkant, blijft het echter Fred de la Bretoniere.

Van welk Nederlands merk willen jullie meer weten? 

Bron: freddelabretoniereblog.bretoniereshopgraagKnack.be