Lifestyle

Zit eens stil! ADHD?

Iedereen is wel eens druk en flapt er zomaar iets uit. Je vindt het ook vast wel eens moeite met concentreren. Als je ADHD hebt, dan is dit dagelijkse kost. Waarschijnlijk ken je wel iemand met ADHD. Degene kan moeilijk stil zitten en is altijd in beweging. 'Zit eens stil!' wordt er veel tegen degene gezegd. Maar zo makkelijk is dat nog niet. 

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het wordt ook wel aandachttekort-hyperactiviteitstoornis genoemd. Aandachttekort staat hier niet voor onvoldoende aandacht krijgen, maar er wordt bedoeld dat de persoon met ADHD niet genoeg aandacht heeft voor zijn omgeving. 

adhd

Wanneer heb je ADHD? 
Je hebt ADHD als je problemen hebt met concentreren, hyperactief bent en impulsief bent. Je hebt dan de meeste van de volgende kenmerken en je hebt daar het meeste van de tijd mee te maken:
– Onvoldoende aandacht voor details of achteloos fouten maken.
– Moeite om de aandacht bij taken of spel te houden.
– Niet lijken te luisteren.
– Aanwijzingen niet opvolgen of opdrachten niet kunnen afmaken.
– Moeite met organiseren van taken.
– Vermijden of afkeer hebben van taken die langdurige geestelijke inspanning vragen.
– Dingen kwijt raken die nodig zijn voor taken.
– Gemakkelijk afgeleid worden. Vergeetachtig bij dagelijkse bezigheden. Ie
– Onrustig bewegen met handen en voeten of draaien op zijn of haar stoel.
– Opstaan als zitten blijven verwacht wordt.
– Rondrennen of overal op klimmen als dit ongepast is.
– Moeilijk rustig ontspannende activiteiten uitvoeren.
– In de weer zijn of maar doordraven. Aan een stuk door praten.  
– Het antwoord eruit gooien voordat de vragen afgemaakt zijn.
– Moeite hebben met op de beurt wachten.
– Verstoren van bezigheden van anderen.

Wat zijn de oorzaken van ADHD?
De oorzaken zijn niet precies duidelijk. Wel zijn er een aantal risicofactoren, waardoor je meer kans hebt om ADHD te krijgen. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol. Als een van jouw ouders ADHD heeft, dan heb jij grotere kans om het ook te krijgen. Daarnaast zijn er ook bepaalde zaken die maken dat iemand meer last van ADHD heeft en blijft houden zoals een laag inkomen, laag opgeleide gezinnen en een groot gezin. 

adhd

Waar heb je last van als je ADHD hebt?
Je functioneert minder goed in het onderwijs. Dat komt doordat je je niet zo goed kunt concentreren en constant bent afgeleid. Ook is contact met andere mensen wat lastiger. Daarnaast gebruiken mensen met ADHD vaker drugs, omdat ze het rustig maken in hun hoofd. 

Wat moet je doen als je ADHD hebt? 
ADHD wordt vaak ontdekt in de kindertijd of in de vroege adolescentie. Er zijn drie routes: via bureau Jeugdzorg, via een gespecialiseerde kinderarts die deel uitmaakt van het ADHD Netwerk of via de huisarts naar de kinder- en jeugdpsychiatrie. Als de diagnose is gesteld, dan worden er vaak medicijnen en therapie gebruikt. Er bestaat geen middel of manier om ADHD te genezen, maar je kunt de symptomen wel verminderen en er mee leren omgaan. 

Kan ADHD overgaan?
Vroeger werd gedacht dat ADHD vanzelf over ging. Helaas is dit niet waar gebleken. Slechts bij een op de drie verdwijnen de symptomen helemaal. Het is dus belangrijk om er mee te leren omgaan. 

adhd

Heb jij ADHD? Of ken jij iemand met ADHD?

Bron: steunpuntadhd, trimbos
Bron beeld: weheartit

Bedankt voor de tip, Hatice!