Lifestyle

Zo richt je jouw kamer efficiënt in!

Als je op kamers woont, dan is de kans groot dat jij niet veel ruimte hebt om je spulletjes neer te zetten. Toch wil je graag alles op een plek, want je moet er nog een paar jaartjes vertoeven. Geen zorgen, met deze tips richt je jouw kamer op een efficiënte manier in. Met een beetje creativiteit heb jij binnen no-time de kamer van je dromen!

Je hebt eindelijk een eigen stekje gevonden! Je bent door het dolle heen, maar helaas is de kamer een stuk kleiner dan je oude kamer. Maar je wil toch graag al je spullen meenemen. De ruimte op een goede manier benutten is dus een must!

kamer

Het begint bij nadenken over de ruimte. Meet de kamer op en zet dit op papier. Dit geeft inzicht in hoe groot de kamer daadwerkelijk is. Dit maakt het een stuk makkelijker om te bedenken wat je kunt meenemen naar je nieuwe kamer en waar je de meubels neerzet.

Je hebt nu bepaald wat je écht nodig hebt. Vergeet niet de meubels die dingen opbergen! Die worden vaak vergeten. Kies voor compacte meubels die ook handig zijn. Ga bijvoorbeeld voor stoelen die onder een tafel passen, zodat ze niet in de weg kunnen staan.

Maak een lijstje met al je spullen. Bedenk wat je echt nodig hebt. En wees eerlijk! Moet je nou echt al die boeken meenemen? Kun je die knuffels niet beter aan iemand anders geven? Streep alle prullen van de lijst af. Mocht je er later achter komen dat je nog ruimte hebt voor de prullen, dan kun je die er altijd later nog inzetten.

Een belangrijke tip: denk in de hoogte! Met beperkte vierkante meters is het belangrijk om de hoogte niet te vergeten. Zo is een hoogslaper zeer praktisch. Misschien had je er wel een toen je klein was, maar nu blijken ze ook super handig voor een studentenkamer! Je kunt dan onder je bed nog een bureau, bankje of kledingkast zetten. Maar denk ook aan planken die je aan de muur kunt bevestigen.

kamer

Een stellingkast is ook ideaal, niet te duur en je kunt 'm gemakkelijk op de maat van je kamertje afstellen. Je hebt hele mooi stellingkasten die ook nog eens erg fashionable in je kamer staat. Zet er je boeken, kleding, dvd's en prullen in en het ziet er super leuk uit.

Een slaapbank is goede investering. Zo heb je overdag een lekkere bank om op te hangen, maar je gasten (of jij zelf, maar zorg dan wel voor een goede!) hoeven niet op een luchtbedje te slapen.

kamer

Het is niet waar dat je kleine kamers wit moet verven om ze groter te laten lijken. Je kunt je muurtje best een kleurtje geven, maar verf het plafond niet. Zorg er daarnaast voor dat je het niet in een te donkere kleur verft. Donkere muren met een licht plafond zorgt ervoor dat je kamer kleiner lijkt. Ga dus voor lichte kleuren.

Kleurtjes zijn hartstikke leuk, maar kies wel voor wat kernkleuren. Opbergboxen in verschillende maten zien er niet alleen erg leuk uit, maar je kunt er ook een heleboel spullen in kwijt. Zorg dat je niet teveel verschillende kleuren gebruikt, want dat oogt chaotisch, waardoor je kamer kleiner lijkt. Doe bijvoorbeeld je kussentjes, dozen en handdoeken in roze en grijs.

kamer

Door spiegels op te hangen, vergoot je optisch de kamer. De beste plek voor een spiegel is wanneer de ruimte buiten de kamer wordt gereflecteerd. Denk bijvoorbeeld aan de gang. Kasten die doorlopen tot aan het plafond maken je kamer ook groter. Ze vallen dan weg in de ruimte. Open kasten werken daarbij beter dan bij kasten met deurtjes.

Heb jij nog meubels of andere spullen nodig voor in je nieuwe kamer? Je hebt waarschijnlijk niet zoveel geld en daarom moet je ook hier weer creatief in zijn. Struin langs tweedehandswinkels zoals Juttersdok (daar kun je bijvoorbeeld een magnetron voor vijf euro kopen!). Op deze website vind je alle kringloopwinkels bij jou in de buurt. Of kijk op Marktplaats. Daarnaast heeft Ikea ook veel meubels die erg compact en multifunctioneel zijn.

Heb je echt geen cent te makken? Er zijn websites waar je spullen gratis af kunt halen! Met een beetje zoeken en geluk vind jij hartstikke leuke meubels, gratis en voor niets. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website.

kamer

Heb jij nog tips om je kamer ruimer te laten lijken?

Bron: huisentuininfonu, hoedoe, wonenis
Bron beeld: weheartit

Bedankt voor de tip, Nina! Pin jouw favoriete interieur in Pinbook

Must reads 👀