Health

Deze 6 dingen kun je het beste eten als je verkouden bent

verkouden-eten-loopneus

Een verstopte neus, niezen en een kuchje waar je niet van af lijkt te komen. De snotter-periode is weer aangebroken. We weten ondertussen dat keelsnoepjes, thee met honing en warm water helpen bij je verkoudheid, maar zijn er eigenlijk ook bepaalde voedingsstoffen die je verkoudheid sneller over laten gaan? Nou, deze 6 dingen moeten we dus eten als we verkouden zijn.

1. Vitamine C

We trappen deze lijst voor dingen die je moet eten als je verkouden bent af met een echte weerstands-vitamine die in veel groenten en fruit zit, vitamine C. Dit hulpmiddel verhoogt je weerstand en zorgt ervoor dat je verkoudheid snel over zal gaan. Voorbeelden van groenten en fruit waar vitamine C in zit zijn: paprika, witlof, broccoli en kiwi.

2. Kippensoep of bouillon

Telkens wanneer jij verkouden bent, biedt je oma aan om kippensoep voor je te maken. ‘Pff, is toch sowieso een fabel.’ Nou, het blijkt dat je oma al die jaren al gelijk had. Bouillon of kippensoep eten tijdens je verkoudheid kan je goed helpen je even beter te laten voelen. Helaas heeft het geen invloed of werking op het virus in je, maar de soep of bouillon is een goede optie om je keel te verzachten. Daarnaast zorgt de hitte van de soep of bouillon ervoor dat je verstopte neus zich even opent. Zo voelt het dus om normaal te kunnen ademen. Dat gevoel was je bijna vergeten.

3. Eiwitten

Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor je lichaam. We gebruiken deze voedingsstof negen van de tien keer als proteïne voor spieropbouw of behoud, maar nu blijkt deze stof ook goed te zijn voor periodes waarin je verkouden bent. De bouwstof zorgt er namelijk voor dat je je tijdens en na de verkoudheid beter zal voelen. Helaas heeft het geen invloed op het virus zelf, maar zorgt het wel voor een beter immuunsysteem. Voorbeelden van producten die veel eiwitten bevatten zijn: vis, eieren, vlees, bonen en peulvruchten.

4. Pittige gerechten

Je herkent het vast wel. Je hebt een pittig gerecht gegeten en kunt vervolgens heel de tijd je neus afvegen. Zo werkt het dus ook tijdens je verkoudheid. Spicy food maakt je neus namelijk weer open. Daarnaast is er nog een voordeel aan pittig eten tijdens je verkoudheid. Spaanse pepers bevatten namelijk een stofje genaamd capsaïcine. Dat heeft een infectie werende werking in je lichaam, waardoor die bestreden worden. Een ander voordeel kan nog zijn dat het tijdens je verkoudheid niet uitmaakt als je uitschiet met de peper, je proeft er toch niks van.

5. Knoflook

Ook met de knoflook kan je losgaan, want jij hebt zelf geen last van vieze geurtjes. Voor jou handig om tijdens het koken wat extra knoflook toe te voegen, aangezien knoflook een antibacterieel middeltje is. Wanneer je het fijn maalt, komt er een stofje vrij genaamd allicine. Deze stof verdunt slijm en zorgt ervoor dat de ontsteking in je luchtwegen verzacht. Een wondermiddel dus.

6. Noten

Heb je nog trek en zin in een snack? Ga dan voor noten. Deze zijn namelijk gezond en versterken je immuunsysteem. Precies wat je nodig hebt tijdens je griepje. Amandelen, walnoten en paranoten bevatten veel selenium, een mineraal dat ervoor zorgt dat een virus zich minder snel door je lichaam kan verspreiden. An almond a day, keeps the doctor away!

Beeld: Pinterest

Must reads 👀