Lifestyle

Heftig verhaal: Mijn broer kreeg een hartstilstand

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen. Helaas zijn er soms ook minder leuke dingen in het leven en die passen goed in onze rubriek ‘lifestyle’. Want vervelende en heftige dingen horen helaas bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen.

heftig verhaal

“5 april 2009, ik herinner me het nog als de dag van gisteren. Mijn beste vriendin was jarig en we waren gezellig een feestje aan het vieren, totdat mijn vader opeens aan de deur stond. Ik vroeg hem waarom hij zo vroeg was, maar al snel merkte ik aan hem dat het ernstig was. Hij zei tegen me dat ik mee moest komen naar de auto en dat hij het daar zou hij vertellen. Toen we in de auto zaten, zei hij: ‘We gaan nu naar het ziekenhuis, Mark heeft vanochtend een hartstilstand gekregen. Hij ligt nu in coma. Mama en Joris (mijn andere broer) zijn al bij hem.” Onderweg in de auto heb ik alleen maar gehuild.

Mijn vader vertelde dat het was gebeurd toen hij op scouting was. De leiding zag dat hij op de grond lag met schuim uit zijn mond. Mensen bij de scouting hebben hem gelijk gereanimeerd en de ambulance gebeld. Die waren er snel bij en mijn vader en moeder zijn gelijk achter de ambulance aan naar het ziekenhuis gereden. Toen ik in het ziekenhuis kwam, zaten mijn moeder en Joris daar in een kamertje. Mama omhelsde me en we moesten allebei huilen. Ze vertelde me dat ze hem kunstmatig in coma hielden, en dat ik niet moest schrikken omdat hij een beetje koud aanvoelde en heel wit was. Er mocht telkens maar een iemand per keer naar hem toe, omdat het anders te druk voor hem zou zijn. Met mijn hart in mijn keel liep ik naar mijn broer toe. Toen ik hem zag liggen barstte ik in tranen uit. Het was heel naar om hem zo te zien.

heftig vrhaal

Hij heeft een week in coma gelegen en wij zijn elke dag bij hem gebleven. Na die week hebben ze besloten om zijn lichaam langzaam weer op temperatuur te brengen, en geprobeerd om hem uit coma te halen. Gelukkig is dat ze gelukt! Hij werd wakker maar begreep niet wat er gebeurd was. Als ik bij hem was, vroeg hij: "Waarom is papa er niet?" terwijl die net bij hem was geweest.

Langzaam kwam zijn geheugen een beetje terug en hij heeft nog lang moeten revalideren. Nu heeft hij nog steeds een slecht geheugen, en moet hij elke dag medicijnen slikken en is heel erg moe. Maar ik ben blij dat hij nog leeft! Hij heeft nu ook een pacemaker. Dat is een soort kastje zo groot als een luciferdoosje, wat onder zijn huid bij zijn hart zit. Als het dan nog een keer gebeurt, geeft dat kastje een schok zodat het hart weer op gang komt.

heftig verhaal

Mark heeft veel onderzoeken moeten doen, omdat ze niet konden begrijpen hoe een gezonde jongen van achttien zomaar een hartstilstand kon krijgen. Tot op de dag van vandaag hebben ze nog steeds niet gevonden hoe het kon gebeuren. Ondanks de kwaaltjes die hij er nu nog aan overgehouden heeft, ben ik heel blij dat mijn broer nog leeft. Zonder de snelle actie van de mensen om hem heen en het ambulance-team, was hij er nu niet meer geweest.

Mijn vader wilde iets terug doen.. Maar hoe bedank je iemand die een leven heeft gered? De scouting had geen goede EHBO uitrusting en dus heeft mijn vader een defibrillator aan de scouting geschonken. Als iemand daar dan nog een keer een hartstilstand krijgt, kunnen ze diegene gemakkelijker reanimeren en is er een grotere overlevingskans."

Bron beeld: Weheartit

Door: Maartje