Lifestyle

Oma weet raad!

Hoe krijgen we die vetvlek uit onze mooie nieuwe trui? OH NO! Nagellak niet alleen op onze nagels, maar ook op onze spijkerbroek. Wat te doen bij buikgriep? Shit… De risotto aan laten bakken. Natuurlijk zijn er tegenwoordig veel middeltjes te koop om alledaagse beslommeringen op te lossen, maar onze Oma's deden dat vroeger heel anders.. En dat werkte vaak ook prima. Oma geeft raad!

Oma weet raad!
Oma weet raad met vlekken

Balpen op je nieuwe trui? No problem! Doe een klein beetje melk op een theedoek en wrijf het eruit. Geen melk in de buurt, tandpasta schijnt volgens Oma ook wonderen te doen.

Kauwgum op een kledingstuk? Leg het een paar uurtjes in de vriezer, de kauwgum bevriest en je kunt het er zo aftrekken zonder het kledingstuk te beschadigen.

Een vetvlek? Dit maak je gewoon schoon met afwasmiddel. Smeer de vlek in met afwasmiddel en gooi het vervolgens in de wasmachine. Als het goed is verdwijnt de vlek als sneeuw voor de zon.

Nagellak vlekken zijn lastig uit kleding te krijgen. Een manier is om er een parfum met alcohol op te spuiten, dat even in te laten trekken en er vervolgens af te wrijven.

Lippenstift niet alleen op je lippen, maar ook op plekken waar het dus absoluut niet zou moeten zitten? Luierdoekjes verrichten kleine wonderen.

Oma weet raad!

Oma weet raad bij kwaaltjes

Het is inmiddels echt winter, dus het muggenseizoen mag nu zo langzamerhand wel ten einde zijn. Toch nog last van muggen? Of wil je je alvast voorbereiden op volgend jaar. De volgende tip zorgt ervoor dat jij in je slaap niet meer geprikt wordt. Druppel wat citroensap op je hoofdkussen en de bovenkant van je laken en jaag de muggen weg!

Last van een blaasontsteking. Natuurlijk is het belangrijk om veel cranberrysap te drinken, maar wist je dat een grote pot warme thee ook heel erg bevorderlijk is.

Last van diarree (ieeeeehl) drink dan cola die al een tijdje open staat, zonder prik dus. Geen fles cola zonder prik? In kindercola zit ook minder prik.

Natuurlijk drink je bij keelpijn thee met honing, maar oma heeft meer tips. Gorgelen met zout lauwwarm water en ijskoud water met ijsblokjes drinken wil ook nog wel eens helpen. Girlscene's Danique heeft hier heel erg vaak last van, ook van ontstoken amandelen en zij zweert op gorgelen met zoutwater (het is zeker geen pretje, maar helpt wel!)

Wallen verdwijnen volgens oma als sneeuw voor de zon door koude theezakjes vijf minuten op de ogen te laten rusten. Andere tips? Zorg dat er een paar lepels in de vriezer liggen en leg die met de bolle kant naar beneden op je oogleden. Leg er wel een tissue tussen, anders vriest de lepel aan je ogen vast. Sperti (aambeienzalf) wordt ook nog wel eens aangeraden om op wallen te smeren. Kijk hier wel mee uit, dit is een heftig middel en de huid onder je ogen is extreem gevoelig. Wij raden het in ieder geval niet aan.

Oma weet raad!

Oma weet raad in de keuken

Moet je slagroom met de hand opkloppen, voeg een druppeltje citroensap toe aan de room, hierdoor wordt hij sneller stijf. Als je ook nog een mespuntje bakpoeder erbij doet blijft de room langer stijf.

Wil je een eitje pocheren? Voeg dan een klein beetje azijn toe aan het kokende water, hierdoor gaat het eiwit beter om je dooier heen.

Oeps… je lette even niet op en nu is je risotto aangebakken in je pan. En niet zo’n klein beetje ook, er zit een dikke laag risotto op de bodem van de pan. Je krijgt het er met geen mogelijkheid meer vanaf. What to do? Vul de pan met water en laat het water koken met een beetje soda, hierdoor laat het aangebakte los van de pan. Geen soda in huis? Een vaatwastablet in kokend water heeft hetzelfde effect.

Ook altijd last van uitlopende mascara bij het snijden van een ui? Oma heeft de oplossing. Neem een grote slok water in je mond, slik het water pas door als je de uien gesneden hebt. Succes gegarandeerd!

Je pan met aardappelen kookt over, maar je hebt het vuur al helemaal laag gezet. What to do? Een mespuntje boter aan het water toevoegen. Het water blijft koken, maar het zal niet meer overkoken. Handig.

Bron: Omaweetraad.com & Natuurlijk de Oma's van de Girlscene-redactieleden!
Door Annemerel