Real life

Girls Issues #34: ‘Ik heb last van een eetprobleem’

girls-issues-34

Heb je ruzie met je vriendinnen? Boytrouble? Of een super gênante vraag? Say no more! Vertel jouw situatie aan Girlscene en wij helpen jou met al je Girls Issues.

Girls Issues: ‘Ik heb last van een eetprobleem’

Tamara (16) geeft aan dat ze last heeft van een eeprobleem.

Lieve Girlscene,

Ik heb een probleem en ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Ik heb anorexia en het gaat er eigenlijk heel goed mee. Vervelend om te zeggen, maar ik ben al 16 kilo aangekomen en weer op gezond gewicht. Toch is het heel moeilijk voor me. Als ik voor mijn gevoel te veel heb gegeten gooi ik het er uit en als iets me niet aanstaat dan eet ik gewoon helemaal niet.

Brood eten is geen optie, dus ik kom soms niet verder dan een half bakje yoghurt per dag en wat van het avondeten. Omdat ik dan vaak neiging heb tot flauwvallen of gewoon zomaar in slaap val, moet ik meer gaan eten. Daarvoor moet ik dus een dieet samenstellen. Iets zoeken dat ik gewoon kan eten zonder er een schuldgevoel van te krijgen is heel erg moeilijk. Ik wil niet te veel eten, maar ik moet wel genoeg eten… Ik eet dus geen brood, en kan niet zo goed tegen koemelk. Vet probeer ik zo veel mogelijk te vermijden en ik heb niet heel veel tijd om iedere dag wat te koken. Fruit eet ik liever ook niet door al de suikers die erin zitten. Het liefste eet ik (koemelkvrije) yoghurt en groenten. Vlees vind ik lekker, maar ik kan niks met plezier eten.

Overal krijg ik een schuldgevoel van. Dus als ik een vast lijstje heb met alleen maar dingen erop waarvan zeker is dat het goed voor me is, mijn darmen niet verstopt, niet te veel is, eetbaar is en waar ik absoluut niet dik van word.

Zouden jullie mij hier misschien bij kunnen helpen?

Groetjes Tamara

Lees ook:
Girls Issues #32: ‘Ik heb last van cellulitis’

Lieve Tamara,

Je moet niet vergeten dat je mooi bent zoals je bent. Dat je nu eindelijk een gezond gewicht hebt bereikt is super! Maar vind je stiekem ook niet dat je dat moet behouden? Mooi zijn is stralen en genieten, maar vooral gezond zijn. Natuurlijk weten we allemaal dat dit helaas niet zo gemakkelijk gaat. Anorexia blijft toch bij je, ongeacht je dat wil of niet. Het is een behoorlijk probleem en daar zijn wij helaas ook niet in gespecialiseerd om je daarbij te helpen. Daar zul je echt professionals voor nodig hebben.

Wij bij Girlscene zijn een voorstander van gezond snacken, genoeg bewegen en heerlijk eten, maar dat is helaas niet wat je vraagt. Door jouw anorexia geef je jezelf bij iedere maaltijd een schuldgevoel, ongeacht wat je eet. Je hoeft je namelijk echt niet schuldig te voelen over brood of fruit, zelfs niet over vet. Dit heb je nodig om goed te functioneren en je gezonde gewicht in stand te houden.

Het beste wat wij kunnen doen is je doorverwijzen naar iemand die hier verstand van heeft. We kunnen je wel een lijst met gezonde producten geven, maar we willen je niet stimuleren om hiervan te gaan leven. Je hebt namelijk meer nodig dan alleen maar deze producten. In een gezond eetpatroon moet je namelijk ook vetten eten, fruit en andere voedingsproducten.

Vind je het moeilijk om echt op iemand af te stappen? Dan kun je ook online hulp zoeken. De site Featback is een zelfhulpprogramma die geschikt is voor iedereen die worstelt met eten, gewicht of figuur. Het fijne aan Featback is dat het online is. Je hoeft niemand in te lichten of op iemand af te stappen. Hulp zoeken bij deze website kun je helemaal zelf doen, zonder dat je dat aan iemand hoeft te vertellen. Natuurlijk is het wel slim om er met iemand over te praten, maar als deze drempel te hoog is kun je hier mee beginnen.

it jij ook met een brandende vraag? Heb je hulp of juist tips nodig voor een bepaalde situatie? Of weet je je echt even geen raad met je BFF? Laat Girlscene je helpen door het insturen van je ‘Girls Issues’ en laat je vraag beantwoorden. Mail dan naar celine@hilabel.nl.