Food

Is thee echt zo gezond?

Thee is een heerlijk drankje, vooral in de koude wintermaanden. Na een lange schooldag kan een kopje thee echt even een 'bijkomertje' zijn, vooral als je voor een lekker smaakje gaat met een heerlijke geur. Kortom, we houden van thee en kunnen stiekem helemaal niet zonder!

Een tijdje geleden heb je ons ‘10x waarom je groene thee zou moeten drinken’ artikel voorbij zien komen. Hier hadden we alle voordelen van groene thee op een rijtje gezet. Maar hoe zit dat nou met witte en zwarte thee? Is dat ook net zo gezond? Een woord: Ja!

thee

Dorstlesser!
Thee is een echte dorstlesser en ons kleine kacheltje in de winter. Heerlijk om je handen om een warme mok heen te slaan terwijl je nog een beetje van je veel te hete thee nipt. Natuurlijk onder het genot van een gezonde mandarijn of heerlijke speculaas. Thee kan ons helpen om aan onze dagelijkse 1,5 liter vocht per dag te komen. Zo heb je ongeveer 6 wat grotere mokken thee per dag nodig. Beetje veel voor sommige meiden, dus genoeg (water) erbij drinken is dus ook nodig.

Calorieloos!
Wat ook zo fijn is aan thee, het is bijna calorieloos! Sommige oplosthee (uit blikken) bevatten een aantal calorieën, maar gewoon een zakje zo goed als niks. Dan moet je er natuurlijk geen suiker in doen. Vind je thee zonder suiker een beetje bitter? Ga dan op zoek naar een fruitige thee die al zoet is van zichzelf. Hang het zakje er ook niet te lang in en houd de thee ‘licht’.

thee

Cafeïne
Thee bevat theïne, dat staat gelijk aan cafeïne. Zolang je van thee dus geen ‘overdosis’ neemt (dat zijn heeeeel veel koppen thee per dag, dus no worries) kan het geen kwaad voor je gezondheid.

Gemiddelde cafeïne gehalte (milligram) in een klein kopje:
– Kopje koffie (80)
– Kopje zwarte thee (30)
– Kopje rooibos (0)
– Glaasje cola (20)
– Portie chocolade (5-25)

Goed voor je gebit!
Ondanks dat sommige dranken slecht zijn voor je gebit (bijvoorbeeld cola door alle toegevoegde suikers) is thee niet schadelijk. Bij zwarte thee is het cafeïnegehalte wat hoger, wat bij overmatig gebruik hetzelfde effect kan hebben als koffie. Maar witte en groene thee zijn totaal niet schadelijk, ze zijn namelijk PH-neutraal.

thee

Verlaagt de kans op hart- en vaatziekten
Ondanks dat we er nu misschien nog niet helemaal over na hoeven te denken is thee ook erg goed voor ons hart. Wie meerdere (zwarte) koppen thee per dag drinkt heeft minder kans op verkalkte slagaderen. Ook heeft het een gunstig effect op diabetes en je afweersysteem!

Antioxidanten
De antioxidanten in thee zijn ook erg beschermend en goed voor je lichaam. Zo beschermt dit je tegen schadelijke stoffen, zoals rook, zonlicht en slechte voeding. In ieder kopje zit het, alleen in groene en witte thee wat meer.

Opkikker!
Thee is ook nog eens een echte opkikker. Niet alleen door de cafeïne en antioxidanten die erin zitten, maar ook door een hoop vitamines. Een echte concentratie boost en een ‘opvrolijker’ tegelijkertijd.

Verkouden?
Verkouden? Pak dan een lekker kopje thee. Dit warme drankje helpt namelijk bij het oplossen van slijm in de keel en verbetert de afvoer van schadelijke stoffen!

thee

Wist je dat…
… Nederlanders gemiddeld drie koppen thee per dag drinken?

… thee wordt gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis?

… kruidenthee eigenlijk helemaal geen thee is? Het wordt niet gemaakt van de theeplant, maar van kruiden, bloemen of specerijen!

… na water thee het meest populaire drankje van de wereld is?

thee

Ben jij ook zo'n echte theedrinker?

Bron: Pickwick, Gezondheid.plusonline.nl & Ishetgezond.nl
Bron beeld: Weheartit

Door: Jitske

Must reads 👀