Lifestyle

Waarom word je verliefd?

We worden allemaal wel een keer verliefd. We denken de hele dag aan die persoon en als we degene zien dan fladderen de vlinders door onze buik. We kunnen er zelfs niet van slapen en eten. Maar waarom worden we eigenlijk verliefd? Hoe komt dat tot stand? Onderzoekers nemen maar wat graag de liefde onder de loep. Iedereen heeft ermee te maken. Er komen zoveel emoties bij de liefde kijken; blijheid, frustratie, genot en pijn. Dat maakt de liefde zo fascinerend. Toch is liefde en verliefdheid nog een van de grootste raadsels.

De reden waarom we verliefd worden is volgens de meeste onderzoekers wat minder romantisch. Zij zeggen dat we verliefd worden zodat we iemand vinden waar we ons mee kunnen voortplanten. Zo geven we onze genen door en blijft de mens voortleven. Verliefd zijn laat ons weten dat we geliefd zijn en daardoor voelen we ons goed over onszelf. Sommige psychiaters zijn zelfs van mening dat mensen verliefd worden om eenzaamheid te vermijden.

Als je verliefd bent, dan ontwikkel je een sterke band met die persoon. Tegelijkertijd ga je jouw ‘sociale instinct’ achterna. Dat is misschien de reden waarom liefde meestal niet alleen seks en passie inhoudt, maar intimiteit, dingen met elkaar delen en lief zijn voor elkaar.

De behoefte om van iemand te houden gaat ver terug in de geschiedenis. Een tijd geleden moest men samenwerken om te overleven. Je kunt tenslotte geen buffalo doden in je eentje. De ene helft zorgde voor de kinderen, terwijl de anderen op zoek gingen naar eten.
Oke, je bent verliefd. Maar hoe werkt dat? Rode wangen, je hart gaat sneller kloppen en klamme handen zijn symptomen van verliefdheid die je zelf merkt. Maar in het lichaam gebeurt er ook super veel als cupido raak heeft geschoten. Een van de meest bekende onderzoekers Helen Fisher zegt dat er drie stadia zijn van verliefdheid.

1. Lust
Lust komt voort uit sekshormonen testosteron en oestrogeen. Testosteron komt niet alleen voor in mannen. Het is bewezen dat dit stofje een grote rol speelt bij de sex drive van vrouwen.

2. Aantrekking
Hier wordt je pas echt verliefd. Als mensen verliefd worden, dan kunnen ze aan niks anders denken. Je kunt niet meer eten, slaapt minder en je spendeert uren aan dagdromen over je lover. Dopamine speelt hier een grote rol. Adrenaline zorgt ervoor dat we gaan zweten en dat ons hart sneller gaat kloppen en erotonine zorgt voor de roze bril.

3. Gehecht raken
Na de verliefdheid heeft laatste stadium de overhand. Dit bepaalt of de relatie standhoudt. Mensen kunnen niet voor eeuwig in het aantrekking stadium blijven, anders komt er natuurlijk niets van werken ;-). Als je gehecht bent aan iemand, dan blijf je bij degene. Oxytocine speelt hierbij een rol. Dit stofje komt onder andere vrij tijdens een orgasme (dit ondersteunt de theorie dat stellen die veel seks hebben, ook een sterkere band hebben). Ook het antidiuretisch hormoon is belangrijk bij een lange relatie.

Het is bewezen dat deze drie stadia intenser zijn en voelen bij jongeren.

Dat we verliefd kunnen worden, is maar goed ook. Onderzoek heeft uitgewezen dat de liefde mensen niet alleen gelukkiger maken, maar ook gezonder. Getrouwde mensen zijn bijvoorbeeld actiever, roken en drinken minder, en hebben minder te maken met ziektes.

Bron: discovery, bbcscience | Beeld: iStock