Lifestyle

What to do als het misgaat tijdens uitgaan?

Een avondje stappen vinden we hartstikke leuk. Lekker dansen op de muziek, de perfecte manier om het weekend in te luiden! Sommige ouders maken zich een beetje zorgen als jij uitgaat. Op zich niet onterecht, want soms kun je in lastige situaties belanden. Daarom maakt Girlscene een EHBU: Eerste Hulp Bij Uitgaan. Wat doe je bijvoorbeeld als jongens je steeds lastig vallen? 

What to do als je vriend(in) te veel gedronken heeft? 
Bij uitgaan krijg je ook te maken met alcohol. Het kan zorgen voor leuke avonden, maar het kan ook misgaan. Als je te veel drinkt, dan kan het erg gevaarlijk zijn. Het kan voorkomen dat jouw vriend of vriendin te veel heeft gedronken. Iemand hoeft niet per se buiten bewustzijn te zijn of te kotsen om hulp nodig te hebben. De volgende symptomen zijn ook zorgelijk:
– Niet meer op zijn/haar eigen benen kunnen staan
– Niet meer goed kunnen praten
– Kortademigheid
– Een abnormale lichaamstemperatuur (te heet of te koud) 
Als jouw vriend(in) een of meerdere van deze symptomen heeft, dan kan het verstandig zijn om medische hulp in te schakelen. Als je denkt dat het niet nodig is dan kun je het volgende doen. 

1. Laat je vriendin niet nog meer drinken
2. Zoek een rustige plek en zoek een zitplek voor je vriendin (vooral als ze niet meer kan lopen is dit een goed)
3. Zorg dat je vriendin warm blijft. Alcohol kan de lichaamstemperatuur verlagen, ook al heeft degene het heet. 
4. Bied je vriendin wat te eten of te drinken aan. 
5. Als je vriendin wil liggen, let er dan op dat ze op haar zij ligt of plaats iets onder haar nek zodat ze goed kan ademen.
6. Let op de ademhaling van je vriendin als ze gaat slapen. Als haar ademhaling abnormaal is, dan is het aan te raden om hulp in te schakelen. 

Algemene 'regels' 
#1: Laat je vriendin niet alleen.
#2: Zorg ervoor dat je vriendin veilig thuis komt. 
#3: Blijf rustig. We snappen dat het een enge situatie is, maar jouw paniek zal je overdragen op je vriendin en dan wordt het nog erger. 

uitgaan

What to do als jongens je lastig vallen? 
Van tevoren kun je ook al dingen doen om agressieve situaties te vermijden. Spreek met je vrienden af dat jullie op elkaar letten en dat jullie elkaar niet alleen laten. Verder is het niet aan te raden om met iemand mee te gaan die je nog maar net hebt ontmoet. 

Als jongens je toch lastig vallen tegen jouw wil in, blijf dan rustig. Dat is best moeilijk, want het kan beangstigend zijn. Maar als ze zien dat je bang bent, dan zullen ze je sneller blijven lastig vallen. Vraag ze dan of ze je met rust willen laten. Doen ze dit niet? Loop dan weg. Als ze achter je aan komen dan kun je een omstander om hulp vragen, of je kunt het aan de beveiliging of de barman melden. Zij weten wat ze met dit soort gevallen moeten doen en zullen je helpen. 

What to do als je je vrienden kwijt bent?
Oeps! Je bent per ongeluk je vrienden kwijtgeraakt.  Kan gebeuren. De eerste stap is om ze te bellen. Maar de kans is groot dat ze niet opnemen of dat jullie elkaar niet kunnen verstaan. Daarom is het verstandig om ook een berichtje te sturen. Het liefst een sms, want het bereik tijdens uitgaan is niet altijd even goed. Vraag daarin waar ze zijn en zeg de locatie waar jij nu bent. Blijf dan ook op die plaats staan. Een goede plaats is de wc. Mochten ze de sms niet snel lezen, dan moeten ze heus wel een keertje naar de wc. Op die manier heb je dus twee kansen om ze weer te vinden.

Sowieso is het handig om van tevoren wat afspraken te maken met je vrienden. Spreek af dat jullie bij elkaar blijven of dat het in ieder geval duidelijk gezegd wordt waar iemand (of bij voorkeur meerdere personen) naartoe gaat. Spreek ook af dat jullie je telefoon meenemen en dat jullie er regelmatig op kijken. Daarnaast is het handig om een plek af te spreken waar jullie elkaar kunnen vinden als jullie elkaar kwijt zijn. Wel zo handig, en het bespaart veel stress als jullie elkaar daadwerkelijk kwijt zijn. 

party

What to do als je bent bestolen? 
Je bent een avondje stappen en opeens merk je dat je spullen weg zijn. Help! Allereerst moet je zeker weten dat je bent beroofd en je je spullen niet per ongeluk ergens hebt laten liggen. Vraag aan de beveiliging, het barpersoneel en de toiletdames of ze gevonden voorwerpen hebben. Zo niet, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. 

Als je zeker weet dat je bent beroofd (misschien was het zelfs een heel 'gevecht') dan moet je aangifte doen. Denk niet dat het toch niet uitmaakt, want het is wel degelijk belangrijk. Blokkeer ook je pasjes en bel je verzekering dat je bent beroofd. Is je telefoon ook gestolen? Blokkeer je nummer. Als het dus een 'gevecht' was, ga dan langs de huisarts om je letsel te laten nakijken. 

Heb jij een iPhone? Dan is het handig om de app 'Find my iPhone' te installeren. De app laat je zien wat de locatie van jouw iPhone is. Zo kun je hem het makkelijkst traceren. 

Meer informatie? Kijk dan even hier

uitgaan
 

Heb jij nog tips voor als het misgaat tijdens uitgaan?

Bedankt voor de tip, Elise!