Lifestyle

Aha! Hierdoor slaap je dus vaak slechter tijdens je menstruatie!

Naast the usual buik-, rug- en hoofdpijn merken veel vrouwen ook vaak dat ze slechter slapen tijdens hun menstruatie. Heb jij er wel eens op gelet of je hier ook last van hebt? Want er is dus namelijk wel een reden voor en wij vertellen je wat deze reden precies is. 

Dit is de reden dat je slechter slaapt tijdens je menstruatie

Alsof ongesteld zijn nog niet erg genoeg is, hebben veel vrouwen óók last van slecht slapen tijdens hun menstruatie. Maar hoe kan dat eigenlijk?

Klachten tijdens menstruatie

Veel vrouwen vinden ongesteld zijn niet bepaald een pretje. Er komen namelijk vaak veel vervelende klachten bij kijken. De meest voorkomende zijn buikpijn, hoofdpijn, rugpijn en chagrijnig door alle rondgierende hormonen. Maar er zijn nog veel meer dingen waar veel vrouwen last van hebben tijdens de menstruatie. Zo slapen veel vrouwen ook een stuk minder goed als ze ongesteld zijn, maar hoe kan dit eigenlijk?

Slecht slapen door ongesteldheid

Er is onderzoek gedaan om te kijken of onze menstruatie inderdaad de boosdoener is van die slechte nachtrust. Een paar dagen voor het begin van de menstruatiecyclus werden de vrouwen gevolgd tot aan de periode rond de eerste dag van de menstruatie. En wat blijkt? Vrouwen die bijna ongesteld moesten worden, werden ‘s nachts vaker wakker dan aan het begin van hun cyclus. 

Lees ook: Zelf bepalen wanneer je ongesteld wordt? Zo doe je dat!

Onderzoek naar voedingspatroon

Tijdens het onderzoek werd er ook gekeken naar het voedingspatroon van de vrouwen. Want het blijkt dus dat een streng dieet, waardoor je dus minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, dit probleem nog erger maakt. Want de vrouwen die minder calorieën binnenkregen sliepen over het algemeen slechter dan vrouwen die wél hun dagelijkse hoeveelheid calorieën binnenkregen. 

Lees ook: Deze relatiecoach vindt dat je wél moet vrijen tijdens je menstruatie en met goede redenen

Cravings door hormoonwisselingen

Heb jij ook altijd last van cravings tijdens je menstruatie? Dat heeft hier ook mee te maken. Tijdens je menstruatie krijg je namelijk last van allerlei hormoonwisselingen. Dit kost je lichaam veel energie en om dit weer aan te vullen moet je dus ook extra eten! Ga dan liever wel voor vezelrijke koolhydraten zoals havermout of zalm, en niet voor die hele reep chocola ;).

Dus wat is nou eigenlijk de oplossing voor de verstoorde nachtrust tijdens je menstruatie? Gewoon nét iets meer eten dan normaal! En je kan ook een halfuurtje tot een uur eerder naar bed gaan. Zo krijg je evengoed toch een beetje rust, ookal slaap je niet! 

Bron: ZeBeeld: Unsplash | Kinga Cichewicz