Lifestyle

Whoops: deze fruitsoorten kun je beter vermijden tijdens het slikken van de pil

We weten allemaal wel dat sommigen medicijnen de werking van de pil remmen, maar wist je eigenlijk ook al dat sommige fruitsoorten dezelfde werking hebben? Uit onderzoek blijkt namelijk dat stoffen in bepaalde citrusvruchten ervoor kunnen zorgen dat de pil minder betrouwbaar wordt… Lees snel verder, want als je de pil slikt is het wel handig om te weten! 

Deze fruitsoorten kun je beter vermijden tijdens het slikken van de pil

We get it, bij het eten van een stuk fruit heb je niet het idee dat het de pil kan remmen, maar helaas is niks minder waar, want grapefruit is echt niet zo onschuldig als je denkt. Tuurlijk heeft grapefruit vele voordelen, zoals het zorgen dat je op gewicht blijft en je beschermen tegen allerlei ziektes, maar het grootste nadeel is dus de werking op de pil. Uit onderzoek van het Center for Education and Research on Therapeutics blijkt namelijk dat het regelmatig eten en drinken van grapefruit ervoor zorg dat er minder van het enzym CYP3A in je lichaam wordt aangemaakt en hoe lager dit niveau, hoe minder goed je lichaam in staat is om de werkzame stoffen uit de pil op te nemen. Maar grapfruit is niet de enige fruitsoort die dit effect kan hebben, voor sinaasappels en limoen geld namelijk hetzelfde…Oh no!

Houd een tussenpauze van grapefruit, limoen en sinaasappels

Maak je vooral niet te druk, je hoeft deze stukken fruit voortaan namelijk echt niet te laten liggen, alleen is het belangrijk dat je dit niet iedere dag eet. Als je je beperkt tot twee dagen per week grapefruit, sinaasappels of limoen met een tussenpauze van drie dagen of langer is er namelijk niet zoveel aan de hand en is de kans op deze bijwerking minimaal. Mocht je nou echt niet zonder grapefruit, limoen of sinaasappels kunnen, omdat je altijd in je smoothies doet? Dan is het een goed idee om even naar de huisarts te gaan over de bijwerkingen op jouw pil, zodat je niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan en mocht je dit nou een te grote stap vinden dan kun je natuurlijk ook altijd aardbeien, banaan of kiwi in jouw smoothies doen. Beter safe than sorry! 

 

Beeld: Netflix

Must reads 👀