Beauty

Dun haar? Met deze tips laat jij je haar voller lijken

Niet iedereen is gezegend met een mooie en volle bos haar. Misschien heb jij jouw fijne haar geërfd van je ouders (thanks mam!), maar het kan ook dun zijn omdat je het verft, stylet of föhnt. Wat de oorzaak ook is; je leest hier alle do’s & dont’s voor jouw fijne haar.

Wat is eigenlijk dun haar? Dun haar is dunner dan normaal haar en het heeft een doorsnede van ongeveer 0,03 mm. De doorsnede van normaal haar is ongeveer 0,06 mm. Het is dus een fabel dat meiden met dun haar minder haar hebben. Dun haar bevat meer vocht dan normaal haar, daardoor valt het vaak plat langs je hoofd. Daarnaast is fijn haar vaker statischer dan normaal haar.

Gelukkig is er een hoop te doen qua verzorging voor je dunne lokken. Fijn haar ligt dichter bij de hoofdhuid dan normaal haar. Daardoor wordt het sneller vet en wil je het waarschijnlijk vaker wassen. Gebruik dan een milde of volumeshampoo en gebruik daar zo weinig mogelijk van. Fijn haar moet voorzichtig behandeld worden; was het dus niet te ruw en gebruik je vingertoppen om je hoofdhuid te masseren. Als je je haar minder vaak wilt wassen, gebruik dan een droogshampoo.

De bestanddelen
Belangrijk is om op de bestanddelen te letten die in je shampoo en andere verzorgingsproducten zitten. Deze bestanddelen zijn goed voor jouw fijne haar:
– Niacinamide zorgt voor elasticiteit en glans
– Panthenol houdt de vochthuishouding in balans
– Keratine is een natuurlijke stof die in het haar voorkomt
– Aminozuur hebben een antiklit werking en maken het haar glad
– Creatine is ook een lichaamseigen stof die het haar versterkt en krachtig maakt.

Stylen 
Fijn haar is kwetsbaar en beschadigd sneller dan normaal haar, daarom is het goed om na het wassen een conditioner te gebruiken. Smeer het alleen in de puntjes en spoel het daarna goed uit. Je raadt het vast al: föhnen en stylen is een no go als je fijn haar hebt. Door de hitte van de fohn en teveel stylen zal fijn haar de elastriciteit snel kwijtraken. Kan je het toch niet laten? Zorg dan bij het föhnen dat het apparaat op de laagste stand staat en föhn het pas als je haren bijna droog zijn.

Een goede haarborstel is ook een must voor meiden met dun haar. De borstel mag je hoofdhuid niet irriteren en zorgt ervoor dat je haar niet vast komt te zitten. De borstel moet gemakkelijk door je haar glijden en de haarborstels/stekels moeten lang genoeg zijn om je haar te kunnen kammen. Een rubberen grip of rubberen stekels zijn ideaal, omdat deze voor mindere statische electriciteit zorgen.

Ook stylingsproducten, zoals wax en mousse, kun je beter niet gebruiken. Het haar wordt hierdoor sneller vet en het gaat nog meer naar beneden hangen. Wil je toch wat gebruiken? Zorg er dan voor dat er geen agressieve stoffen, zoals alcohol in zitten. Helaas is het verven ook niet zo’n goed idee, omdat dun haar kwetsbaar is en snel afbreekt. Wil je toch een ander kleurtje? Neem dan highlights. Je haar lijkt hierdoor ook een stuk voller en speelser.

Naast dat verzorging belangrijk is, lijken je haren ook een stuk voller met het juiste kapsel. Hieronder vind je een aantal kapsels van celebs (ja, ook die zijn niet allemaal gezegend met dik vol haar) die ideaal zijn voor jouw dunne lokken.

Beeld bron: iStock