Lifestyle

Dit betekenen de verschillende kleuren menstruatiebloed

De meest vreselijke week van de maand, waarin je eigenlijk alleen maar chocolade wil eten en op de bank wil leggen met een warme kruik tegen je buik. We hebben het natuurlijk over je menstruatie, maar is het je eigenlijk ooit opgevallen dat je menstruatiebloed niet altijd dezelfde kleur is? De kleuren van je menstruatiebloed proberen namelijk iets tegen je te zeggen en dat is misschien wel handig om te weten. Dus lees snel door en check de kleur van jou bloed! 

Dit betekenen de verschillende kleuren menstruatiebloed

Menstruatiebloed komt in verschillende soorten kleuren en al deze kleuren willen iets tegen jou zeggen. We get it, het liefste kijk je niet al te lang naar zo’n vol maandverbandje, want dit is natuurlijk niet heel smakelijk om te zien, maar het is wel goed om te weten wat je lichaam tegen jou wil zeggen. Dus pay attention, want het bloed wat uit je va-jay-jay stroomt kan stiekem best nuttig zijn! 

Felrode menstruatiebloed

We beginnen makkelijk als je menstruatiebloed felrood is, betekent het eigenlijk dat je bloedstroom het heftigste is en meestal heb je dit dan ook in de eerst aantal dagen van jouw ongesteldheid. Dat komt doordat het slijmvlies van de baarmoeder dan snel los laat en hoe roder het bloed hoe sneller de bloedstroom. Veel bloeden in de eerste dagen is normaal, maar mocht je een uur lang hevig bloeden en lekt het steeds weer door je maandverband of tampons heen dan is het misschien een goed idee om dit even te laten checken, want je kunt het maar beter te veel checken dan te weinig! 

Donkerrode menstruatiebloed

Na de eerste dagen van hevig bloeden en met vreselijke krampen op de bank te hebben gelegen, is er een grote kans dat je bloed veranderd naar een donkerrode kleur, want hoe donkerder het bloed hoe langer het in je baarmoeder heeft gezeten. Gelukkig weet je als je bloed wat donkerder wordt dat de ellende bijna klaar is en je gewoon weer over kan tot de orde van de dag zonder krampen…

Roze menstruatiebloed

Als je menstruatiebloed en rozige kleur krijgt komt dit eigenlijk altijd doordat je bloed dan gemengd is met vaginale afscheiding, want rood bloed met witte scheiding, maakt natuurlijk roze! Oh ja maak je vooral niet druk als je menstruatiebloed er een keertje roze uitziet, want dit komt vaak voor bij mensen die anticonceptie gebruiken, zoals een spiraaltje of een anticonceptiestaafje. Kortom roze is totaal niet erg.

Bruin menstruatiebloed

Aan het einde of aan het begin van je ongesteldheid heb je vaak een beetje zwart of bruin menstruatiebloed. Dit komt doordat oud bloed donkerder wordt, naarmate het langer buiten de bloedvaten is en in contact komt met lucht. Kortom het betekent eigenlijk dat je menstruatie er zo goed als op zit.  Mocht je zwart of heel donker menstruatiebloed aan het begin verliezen, dan is dit ook niet erg en komt dat meestal doordat je  baarmoeder oud bloed van je vorige ongesteldheid doorlaat! 

Grijze vaginale afscheiding

Als je niet echt menstruatiebloed hebt, maar het meer een grijze vaginale afscheiding is kan dit een symptoom zijn van een bacteriële vaginale infectie die ook wel bacteriële vaginose wordt genoemd. Mocht je dit herkennen dan is er gelukkig nog geen reden tot paniek, want je kuntt dit bij de huisarts gewoon laten nakijken en hier iets voor krijgen, waardoor het zo weer weg is. We snappen helemaal dat naar de huisarts gaan met zo’n probleem best spannend kan zijn, maar doe het vooral wel, want anders blijf je ermee lopen en dat is ook niet fijn. You can do it!

Bron: BeautifyBeeld: Netflix