Lifestyle

Whoops: dit is waarom je áltijd op de verkeerde momenten moet lachen

We’ve all been there: iemand vertelt je een serieus verhaal, en ondanks je weet dat het niet grappig is – en je het ook helemaal niet grappig vindt – schiet je toch in de lach. Maak je geen zorgen, want je bent niet de enige die dit heeft. En hier is eigenlijk een heel logische verklaring voor!

Dít is dus de reden waarom je op ongepaste momenten in de lach schiet

Het is natuurlijk mega irritant wanneer iemand je een serieus verhaal vertelt, en jij uncontrollably in de lach schiet. Dit is waarom dat soms gebeurd!

Zelfbescherming

Soms zijn er bepaalde emoties die je liever niet voelt: verdriet bijvoorbeeld. Wanneer je deze vervelende gevoelens weg probeert te duwen, bouw je als het ware een soort muurtje op waardoor het lastig is om die gevoelens wél toe te laten. Als iemand je dan een serieus verhaal vertelt waar je eigenlijk een beetje verdrietig of zelfs gekwetst door wordt, zal je dus niet die emoties laten zien. En omdat je de ene emotie wegduwt, komt er een andere naar boven; vaak is dit lachen. Eigenlijk is dit dus een soort manier van zelfbescherming.

Ontladen

Als je dus moet lachen op een verkeerd moment, is dit eigenlijk omdat je niet goed weet hoe je met je gevoelens om moet gaan. Hierdoor bouwt er een soort spanning op in je lichaam, die je op een bepaalde manier er weer uit moet krijgen. Je lichaam gaat dus zoeken naar een uitweg voor die opgekropte emoties. Daardoor schiet je misschien in de lach; je moet als het ware even ontladen.

Met je gevoelens omgaan

Het is natuurlijk heel vervelend wanneer dit gebeurt, en we weten nu dus ook waarom het gebeurt. Dat betekent dat we ook een oplossing hebben; eigenlijk kun je dit alleen voorkomen als je leert om met je gevoelens om te gaan. Dat is lastig, vooral als je dit afweermechanisme al langere tijd gebruikt, maar dit is wel de enige manier hoe je dit soort ongemakkelijke situaties kan voorkomen. Sta jezelf toe om je emoties te voelen, en weet ook dat het niet erg is om deze te uitten. Emoties zijn menselijk!

Lees ook: 8 herkenbare dingen die we allemaal doen als we alleen thuis zijn
Lees ook: Vraag het de psycholoog: waarom een overkill aan social media schadelijk is

Bron: GraziaBeeld: Pinterest | @zoosk

Must reads 👀