Lifestyle

Watch out: hieraan kun je merken dat je gedrogeerd wordt

Roos-Sanne

Het is natuurlijk verschrikkelijk dat het nog steeds nodig is om hiervoor op te moeten letten, maar helaas gebeurt het nog te vaak: drogeren. Vorige week gebeurde het nog bij zowel Sem van Ex on the Beach, als bij Yaël van de Bachelor. Om zoveel mogelijk te voorkomen dat vrouwen gedrogeerd worden, geven wij tips hoe je merkt dat je gedrogeerd bent, en wat je moet doen als het gebeurt.

Zo merk je dat je gedrogeerd wordt, en dit moet je doen in zo’n situatie

Het is natuurlijk absurd dat wij vrouwen hiervoor moeten opletten, terwijl het de mannen zijn die aangepakt moeten worden. Helaas gebeurt dit nog niet genoeg, waardoor wij alsnog moeten oppassen.

 

Kun je het proeven of zien?

Sommige drugs kun je herkennen door hun smaak: zo is GHB bijvoorbeeld heel zout, en XTC heel bitter, alsof je paracetamol in je mond stopt. Maar toch is de kans heel groot dat je het niet zal proeven: de meeste drugs proef je namelijk niet – goed – gecombineerd met alcohol, en omdat je waarschijnlijk al een drankje ophebt, zul je een gekke smaak sowieso minder snel opmerken.

Wél kun je het in sommige gevallen ook zien aan je drankje als er iets ingestopt is. Zo kunnen er meer bubbels dan normaal inzitten, kan het van kleur veranderen, ziet het er vaag of zelfs wazig uit, of kunnen je ijsklontjes zinken.

Het verschilt natuurlijk per drug wat de symptomen gaan zijn als je gedrogeerd wordt, maar je kan bijvoorbeeld heel misselijk worden, gaan hallucineren, overgeven, heel moe worden, bewusteloos raken of juist klaarwakker worden. 

Wat moet je doen?

Zodra je merkt dat er iets mis is met je drankje moet je het natuurlijk meteen weggooien. Vertel jezelf niet dat het niks is of dat je overdrijft, want drogeren kan serieuze gevolgen hebben. Stel dat je ooit gedrogeerd bent en je hebt niks gemerkt aan je drankje, neem het jezelf dan niet kwalijk. De meeste drugs die gebruikt worden kún je ook – bijna – niet opmerken.

Wanneer je denkt dat iemand met jouw drankje heeft geknoeid of je het vermoeden hebt dat iemand in je omgeving – of zelfs iemand die je niet kent – gedrogeerd wordt, kun je het beste de volgende dingen doen:

  • Vertel het áltijd aan de mensen waarmee je bent;
  • Vraag om hulp van een bartender of een beveiliger. Mocht je dit op het moment niet hebben gedaan, doe het dan alsnog achteraf, zodat de club weet wat er is gebeurd en ze beter kunnen opletten in het vervolg;
  • Plas in een potje, en zo snel mogelijk. Sommige drugs zijn al binnen 12 uur je systeem uit. Via je urine kan er namelijk een onderzoek gedaan worden naar welke drugs je hebt binnengekregen;
  • Zoek medische hulp. Zolang je niet weet wat de korte- en langetermijngevolgen gaan zijn, moet je altijd medische hulp zoeken;
  • Doe aangifte. Het is natuurlijk hartstikke illegaal, en degene die jou heeft gedrogeerd – of een poging deed tot – moet vervolg worden.

Onthoud, ladies: better be safe than sorry. Je overdrijft niet door jouw gezondheid én die van anderen op nummer één te zetten. 

Bron: CosmopolitanBeeld: Unsplash | @louishansel