Lifestyle

Say what? Een hondenpoot is schoner dan een mensenschoen

Als je er zo over na denkt zijn de poten van je hond best wel smerig. Als je hem uitlaat stapt hij zo met z’n pootjes het vieze gras in. Ook loopt jouw viervoeter gewoon over straat in de modder of misschien wel in de poep. Je zal het zo niet zeggen, maar tóch zijn de pootjes van je hond schoner dan jouw eigen schoenen. Hoe dan?!

Honden zijn vies

Ga je boodschappen doen, dan is het logisch dat je je hond thuis laat. Honden zijn in principe niet toegestaan in de meeste winkels. Waarom: omdat honden vaak als vies gezien worden. Toch blijkt dit flinke onzin volgens diverse biologen.

Lees ook: Aan deze 5 dingen merk je dat je beter een hond dan een partner kan nemen

Jouw eigen schoenen zijn 10x viezer

Honden zijn niet zó vies in vergelijking tot hun baasje. Althans als het op hun pootjes aankomt. Biologen hebben verschillende samples afgenomen bij de pootjes van verschillende honden. 25 van gewone hondjes en 25 van échte hulphonden. Daarbij hebben ze gelijk ook een monster gepakt van de schoenen van de baasjes.

Wat blijkt: de wattenstaafjes waarmee de proef is afgenomen werden een stuk viezer bij de schoenen van de mensen. Dit kan weer betekenen dat schoenen meer viezigheid vasthouden dan hondenpootjes.

Hondenpootjes dragen minder ziektes met zich mee

De volgende resultaten zijn echt bizar! De biologen zochten op darmbacteriën onder de pootjes en schoenen. Wat blijkt: deze bacterie vonden ze onder 28% van de hondenpootjes en wel bij 58% van de schoenzolen. Het komt er dus op neer dat honden pootjes schoner zijn. Ongelooflijk!

Ook zochten onderzoekers naar een andere bacterie: de Clostridium difficle. Dit is een bacterie waarvan je heftige diarree of een infectie kan krijgen als je deze binnenkrijgt. Wat denk je? Deze bacterie werd alleen aangestoffen op de schoenzolen van de baasjes. Bizar!

Lees ook: Wil je maken: dit zijn de lekkerste ijsrecepten voor je hond

Hoe is dit mogelijk?

Honden zijn dus overduidelijk een stuk schoner van zichzelf. Hoe is dit mogelijk? Dat komt omdat honden vaak hun poten schoon likken. In het speeksel van de honden zitten enzymen waar veel bacteriën niet tegen kunnen. En je zal het misschien niet doorhebben, maar honden likken best vaak aan hun pootjes. Soms wel zo’n 12x per uur!

Voel jij je nu een beetje vies? Begrijpelijk. Het is echter niet de bedoeling dat je nu je eigens schoenzolen gaat likken. Dat snap je zelf ook wel 🙂 Je kan je schoenen goed over de mat halen in de gang. Ook kan het geen kwaad om je schoenen eens in de zoveel tijd te wassen in de wasmachine. Zo word jij net zo schoon als je hondje!

Bron: CosmopolitanBeeld: Netflix