Lifestyle

5 dingen die jij nog niet wist over dromen

Dromen; het  is en blijft een bijzonder gegeven. Je doezelt inslaap en komt binnen no-time in een totaal andere wereld terecht. Soms droom je echt de gekste dingen; je tanden vallen eruit of je droomt over een toekomst met je crush of ex-lover. Het zal je dan ook niet verbazen dat er nogsteeds ontzettend veel dingen zijn die jij nog niet weet over dromen. Wij hebben de meest opvallende feitjes voor jou op een rijtje gezet! 

5 Feitjes om bij weg te dromen: 

Er zijn zoveel dingen die wetenschappers nog niet weten over dromen. Moet je nagaan hoe weinig wij -niet wetenschappers- weten; let’s dream! 

1. Als je stopt met roken ervaar je meer dromen

Als je een vaste roker bent geweest en hier plotseling mee stopt, kan het zijn dat je jouw dromen levendiger en realistischer gaat ervaren. Er is ooit onderzoek gedaan op 243 personen die hadden besloten gedag te zeggen tegen een sigaretje. Wat bleek: 33% van de gestopte rokers kregen dromen die te maken hadden met roken! Deze personen gaven aan daarvoor nooit eerder gedroomd te hebben over een sigaret. Realistische dromen is dan ook iets wat vaker voorkomt bij rokers met afkickverschijnselen.

2. Je droomt alleen over dingen/mensen die je ooit hebt gezien

Als je iets nog nooit hebt gezien in je leven, kan je daar ook niet over dromen. Alle mensen die in jouw droom voorkomen moet je dus in het echt een keer hebben gezien: say what?! Dit klinkt een beetje spooky maar het is eigenlijk best wel logsich. Misschien droom jij wel over je celebrity crush en denk jij: hem/haar heb ik nooit in het echt gezien. Klopt, maar wel op tv bijvoorbeeld. Of heb je nachtmerries over enge figuren? Grote kans dat jij een griezel-fan bent en je deze monsters wel eens in een boek of serie bent tegen gekomen.

3. Blinde mensen dromen ook 

Veel mensen vragen zich af of blinde mensen ook dromen. Dit omdat mensen die blind zijn geworden, geen goed beeld hebben van de buitenwereld. Mensen die blind zijn geboren dromen inderdaad zonder beelden. Zij dromen in geuren, geluiden en emoties. Mensen die langzaam in hun leven blind zijn geworden kunnen nog wel steeds visuele beelden dromen. Zij dromen over mensen, voorwerpen en plaatsten die zij zich nog kunnen herinneren voordat ze blind werden.

4. Je vergeet bijna alles wat je droomt

Jij herkent het vast wel. Jij hebt een prachtige droom gehad, maar zodra je wakker wordt kan je je er weinig van herinneren. Uit onderzoek blijkt dat je 90% van je droom vergeet in de eerste tien minuten dat je wakker wordt! Dus wil je je dromen voor altijd herinneren? Schrijf deze dan zodra je wakker wordt direct op in een dreamjournal! 

5. Je droomt zodat je niet in een psychose raakt

Blijkbaar is het mega belangrijk dat wij dromen! Mensen die niet kunnen dromen raken namelijk sneller in een psychose. In een slaapstudie zijn studenten voordat hun diepe slaap begon steeds wakker gemaakt, waarna ze weer mochten doorslapen. Resultaat: een mega ochtendhumeur bij alle studenten. Ook vertoonde ze vervolgens drie dagen lang tekenen van hallucinaties en psychoses. Raar toch?

Lees ook: Droom jij ook wel eens over iemand die je niet zo goed kent? Dit betekent het

Bron: alletop10lijstjesBeeld: Netflix