Beauty

Heb jij ook altijd puistjes op dezelfde plek? Dit is waarom

Zelfs als je je skincare routine al weken op rij tot in de puntjes uitvoert, blijven die puistjes steeds maar weer terugkomen op dezelfde plek. Hoe kan dat?!

Lees ook: Yay: Zo krijg jij geen maskne!

Puistjes komen vaak terug op dezelfde plek

Je haalt natuurlijk altijd je make-up eraf voordat je gaat slapen, om pukkeltjes en puistjes te voorkomen. Deze onzuiverheden kun je krijgen op alle plekken van je lichaam. Zitten ze op je voorhoofd, wangen of juist op je kin? De plaats van jouw puistjes zeggen iets over de oorzaak ervan. Als je puistjes op je kin hebt bijvoorbeeld, heb je waarschijnlijk te weinig slaap, of je stresst teveel.

Toch, als je de oorzaak van de onzuiverheden aanpakt, kunnen ze opnieuw terugkomen. Dr. Qian Xu, van Skin Aesthetics laat weten dat dit door drie dingen kan komen.

1. Hormonale veranderingen

Je hormonen spelen een hele grote rol bij de puistjes op je gezicht. “Deze factoren bepalen de verdeling van je zweetklieren en hoe actief ze zijn”, zegt Xu. Omdat er in je puberteit veel hormonale veranderingen plaatsvinden, is het logsich dat je op die leeftijd soms last hebt van (veel) acne. “Die hormonale veranderingen hebben de neiging om de talgklieren actiever te maken. Dit, in combinatie met het feit dat tieners meestal geen huidverzorgings-producten gebruiken, kan ertoe leiden dat deze talgklieren verstopt, ontstoken en zelf geïnfecteerd raken”, aldus Dr. Xu.

Natuurlijk kun je ook als je ouder bent last hebben van huidproblemen. “Voor veel vrouwen valt dit samen met hun maandelijke cyclus, die ook hormoongestuurd is. Ook hormoontherapie kan bij sommige oudere vrouwen voor puistjes zorgen”. Herkenbaar?

2. Huidbeschadiging

“Sommige gebieden zijn vatbaar voor onzuiverheden, omdat er meer poriën en zweetklieren zijn, zoals de T-zone.” Dit is het gedeelte van je voorhoofd, neus en je kin. Veel mensen hebben last van puistjes op hun voorhoofd of kin, maar mensen met hormoonproblemen hebben ze vaak zitten op hun wangen. “Als deze puistjes niet goed genezen, blijft de huid ontstoken en is er meer kans op nieuwe onzuiverheden”. Klinkt logisch. Smeer er vooral geen make-up op, dit zorgt namelijk voor een ergere ontsteking. Volgens Dr. Xu is het daarom ook belangrijk om de oorzaak op tijd aan te pakken. Anders blijven de onzuiverheden terugkomen en ontstaan er littekens.

3. (Onbewust) je gezicht aanraken

Dit is een goeie manier om van je onzuiverheden af te komen. Je moet je gezicht zo min mogelijk aanraken. “Veel mensen raken hun gezicht vaak aan zonder het te beseffen. Onze handen zitten vol met bacteriën en wanneer we onze huid aanraken, kunnen deze bacteriën op ons gezicht worden overgedragen”, legt Xu uit.

Als je een gezonde huid hebt met een sterk afweersysteem, hoeft dit niet erg te zijn. “Mensen hebben echter de neiging om gebieden met bestaande of recente onzuiverheden aan te raken. In deze gebieden is er al een ontsteking in de huid, wat betekent dat deze vatbaar is voor verkeerde onzuiverheden”. Dus hoe meer pukkeltjes en puistjes er op dezelfde plek zitten, hoe groter de kans is op meerdere ontstekingen en littekens.

Lees ook: Deze dingen moet je dus niet meer doen op het gebied van gezichtsverzorging

Wat kun je ertegen doen?

Na dit artikel ben je vast benieuwd wat je eraan kunt doen. Dr. Xu zegt dat het belangrijk is dat je de barrièrefunctie van huid verbetert om onzuiverheden tegen te gaan. Doe dit door antioxidanten toe te voegen aan je skincare producten. Denk aan vitamine C en vitamine E, dit versnelt het genezingsproces en beschermt tegen verdere schade. Oh ja, SPF is ontzettend belangrijk. Vergeet daarom niet te smeren, smeren en nog eens smeren!

Bron: GraziaBeeld: Netflix