Health

Is de airfryer nou écht gezonder dan de frituurpan?

Roos-Sanne

Al een tijdje stoppen we al onze garnituren in de airfryer. Bitterballen, kroketten, patat, noem maar op. Het schijnt veel gezonder te zijn, omdat het natuurlijk niet in vet gefrituurd wordt. Maar is de airfryer nou echt zoveel gezonder dan de frituurpan?

Hoeveel gezonder is de airfryer dan de frituurpan?

Veel van ons hebben de frituurpan buiten de deur gezet en plaats gemaakt voor de airfryer, maar was dit wel zo’n verstandige keus?

Verschil airfryer en frituurpan

Nou, hoe de frituurpan werkt is voor ons allemaal wel duidelijk, toch? Je laat je snacks in olie sudderen totdat het klaar is. Tot een tijdje geleden was dat dé manier om je snacks klaar te maken. Maar sinds een paar jaar is de airfryer helemaal hot geworden; je bakt je snacks namelijk niet in frituurvet, maar het wordt met hete lucht klaargemaakt! Klinkt veel gezonder, toch?

Lees ook: Bij deze supermarkt kun je nu diepvries churros halen voor in de airfryer

Vet

Nadat je je snack in de frituurpan hebt gemaakt, zit het natuurlijk bomvol ongezonde vetten. Wanneer je het in de airfryer bakt gebeurt dit niet natuurlijk. Maar zitten er niet al genoeg vetten in de snacks zelf? Nou, dat valt dus best mee. Er wordt tijdens de productie van bittergarnituur namelijk heel weinig olie gebruikt! Daarnaast maakt de frituurpan, door de hoge temperatuur, de meeste vitamines en antioxidanten kapot. De airfryer wordt veel minder heet dan de frituur, dus in een airfryer zal dit veel minder gebeuren! 

Lees ook: Zo maak je Bugles Nachos in de airfryer!

Het bereiden van je guilty pleasures in een airfryer is dus inderdaad veel gezonder! Natuurlijk is het nog steeds niet verstandig om elke dag bitterballen of frikandellen te eten, maar als je je bedenkt dat het verschil tussen de airfryer en frituurpan zo’n 45 kcal per 100 gram maakt, is het het zeker waard om een airfryer aan te schaffen!

Bron: Man Man