Lifestyle

Wow: dit zijn de 3 soorten perfectionisme

Iemand die heel perfectionistisch is, kan het leven flink moeilijk maken voor zichzelf. Bij perfectionisme denken we al gauw aan alles perfect willen maken, maar het is nog veel meer dan dat. Er zijn zelfs 3 verschillende soorten perfectionisme!

Deze 3 soorten van perfectionisme zijn er

Perfectionisme kan het dagelijks leven moeilijk maken. Deze 3 soorten perfectionisme kennen we, en we leggen ook uit hoe je er mee om kunt gaan!

 

1. Sociaal voorgeschreven perfectionisme

Als je last hebt van sociaal voorgeschreven perfectionisme heb je het idee dat jouw omgeving van je verwacht dat je perfect bent. Daardoor ga je je dus anders gedragen, omdat je denkt dat je dan perfect bent. Om hier mee om te gaan moet je je mindset van negatief naar positief switchen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar zodra dat lukt merk je dat je leven ineens stukken makkelijker wordt! Wanneer je alles positief inziet, merk je namelijk dat jouw imperfecties helemaal niet zo imperfect zijn.

Lees ook: Bijt je nagels? Dan ben je waarschijnlijk een perfectionist

2. Zelfgericht perfectionisme

Bij zelfgericht perfectionisme vind je zelf dat je perfect moet zijn. Je bent heel kritisch naar je eigen werk en zet onrealistische doelen. Het lastige hieraan is dat je het vaak zelf niet doorhebt. Als je dan wel zover bent dat je het van jezelf weet, kun je hier pas wat aan doen. Hoe lastig het ook voor je is, het enige dat zal helpen is een stapje terug doen. Dit kun je natuurlijk langzaam opbouwen, volg je eigen tempo. En onthoud dat niemand zúlke hoge verwachtingen van jou heeft! Het is dus echt niet erg als je een stapje terug doet.

3. Perfectionisme naar anderen toe

Als je perfectionisme naar andere mensen toe ervaart, heb je te hoge verwachtingen van die mensen. Je verwacht van anderen dat ze perfect zijn, en wordt teleurgesteld als je inziet dat dat niet zo is. Dit is iets wat jou in relaties en vriendschappen in de weg kan staan. Wat hiertegen helpt is je wat meer inleven in anderen. Zij zijn ook maar een mens!

Lees ook: 10 dingen die je herkent als je perfectionistisch bent

Bron: Women's Health