Lifestyle

Dit effect heeft de maan op jouw menstruatie

Roos-Sanne

Twee van onze minst favoriete dingen: ongesteld zijn en de Volle maan. Het is al erg genoeg dat we allebei die emotionele rollercoasters elke maand moeten doorstaan, maar er blijkt ook nog eens verband tussen die twee te zijn! Zo zit dat.

Heeft de maan nou echt invloed op je menstruatie?

Het is een theorie die door veel vrouwen geloofd wordt: de maan heeft invloed op je menstruatie! Echt wetenschappelijk bewezen is het niet, maar alle signs wijzen er wel op!

 

Latijn

Eén van de eerste verbanden die gelegd werd is de afleiding van het Latijnse woord. Het woord ”menstruatie” komt namelijk van het Latijnse woord ”mensis”, wat maand betekent. En ”mensis” komt dan weer van het woord ”mène”, je raadt het al, wat maan betekent! De oude Grieken geloofden dus al dat je menstruatie te maken had met de maanstand.

 

Cyclus

Op de eerste dag van je cyclus word je ongesteld. Hoewel het natuurlijk per vrouw verschilt, duurt de gemiddelde menstruatiecyclus zo’n 28 dagen, en de maancyclus duurt 29,5 dagen. Volgens onderzoekers kán het bijna geen toeval zijn dat die cyclussen zo dicht bij elkaar liggen. Daarom is er een onderzoek gestart: gedurende 15 jaar hielden ze de maancyclus en de menstruatiecyclus van 22 vrouwen bij. Bij een aantal van die vrouwen liep hun cyclus compleet synchroon met de maancyclus. Dat betekent dus dat die vrouwen ovuleerden (het vruchtbaarst waren) tijdens de Nieuwe Maan. Tijdens de Nieuwe Maan is het het donkerst ‘s nachts, wat hét moment is in de natuur om je voort te planten. Maar als je aan anticonceptie zit waarmee je zelf je menstruatie kan regelen, zal deze redenatie niet echt kloppen voor jou ;).

 

Echt wetenschappelijk bewijs is er dus niet voor, maar deze dingen kunnen bijna geen toeval zijn, toch? Als het bij veel vrouwen (die een ongeregelde menstruatiecyclus hebben) zo is dat hun cyclus gelijk loopt met de maancyclus én ze ovuleren tijdens de donkerste nacht valt het bijna niet meer te ontkennen. De maan regelt onze menstruatie!

Bron: Ze.nlBeeld: New Girl