Health

Deze belangrijke dingen moet je weten over je work-out

Heb jij ook zo’n drang om te sporten nu het weer lekker weer is buiten? Je bent niet de enige! Veel mensen hebben dit, omdat ze opeens herinnerd worden aan de summer body die ze nog willen krijgen voor de zomer. Het kan zeker nog, maar let even goed op de volgende punten.

Let hier goed op voor, tijdens en na je work-out

Anders kun je zomaar blessures oplopen waardoor je niet meer kunt sporten ;).

Lees ook: Rood hoofd na het sporten? Dat is dus hartstikke gezond!

1. Sla nooit je warming-up over

Het is belangrijk dat je spieren goed warm zijn voordat je begint aan je work-out. Als je dit niet doet is de kans op een blessure groter. Ook zul je de volgende dag meer spierpijn ervaren. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met 10 minuten op de loopband of crosstrainer, maar ook planken en lunges zijn handig. Is dit te zwaar? Goeie rek- en strekoefeneningen bieden ook uitkomst.

2. Neem sporten mee in je dagelijkse routine

Het kan soms erg lastig zijn om gemotiveerd te blijven om te gaan sporten. Als jij elke keer opkijkt tegen het moment dat je op de fiets moet stappen om naar de sportschool te gaan, is het goed om sporten mee te nemen in je dagelijkse bezigheden. Als je ‘s ochtends wakker wordt doe je gelijk je sportkleding aan. Je merkt gelijk dat je daarvan meer energie krijgt. Sport je thuis? Ga dan eens hardlopen terwijl je de hond uitlaat of loop eens een rondje van 5 kilometer met een goeie podcast aan. Sla je ook nog eens twee vliegen in één klap!

3. Zorg voor afwisseling

Om je motivatie vast te houden is het balangrijk dat je zorgt voor afwisseling. Het is goed om te rennen op de loopband of om op de crosstrainer te stappen, maar het is ook goed om minimaal twee keer per week krachttraining te doen. Krachttraining is al lang niet meer alleen voor mannen, juist ook voor vrouwen! Als je krachttraining op de juiste manier doet word je niet per se gespierd, maar wel sterker. 

4. Daag jezelf uit

Ben jij nu al twee weken aan het sporten en doe je elke keer hetzelfde? Hoogste tijd om je work-out naar een hoger niveau te tillen! Squat je normaal met 10 kilo, dan kan je nu eens voor 15 kilo gaan. Of doe je normaal 30 push ups, doe er nu 10 meer! Zorg dat je jezelf blijft uitdagen, dan blijft het ook leuk voor jezelf.

Lees ook: Sportscholen dicht? Zo blijf jij in shape!

5. Blijf positief

Natuurlijk zitten er altijd dagen tussen dat je je wat minder voelt. Je bent al een tijdje hard aan het sporten maar echt verschil zien blijft nog uit. Zorg dat je niet per week vergelijkt, maar bijvoorbeeld per maand of per twee maanden. Vanaf dan zul je pas echt een beetje gaan merken dat er verandering in komt. En wedden dat je dan best trots op jezelf kunt zijn? Met opgeven kom je in ieder geval sowieso niet verder ;).

Bron: Women's HealthBeeld: Bridesmaids