Lifestyle

Waarom is Internationale Vrouwendag nog steeds nodig?

Roos-Sanne

8 maart 2022: oftewel Internationale Vrouwendag! Dé dag die in het teken staat van de gelijkwaardigheid van álle vrouwen wereldwijd! Maar waar komt deze bijzondere dag eigenlijk vandaan? En waarom is het vandaag de dag nog steeds nodig?

Dit is waarom Internationale Vrouwendag nog steeds belangrijk en nodig is

Veel mensen denken dat een dag zoals vandaag niet meer nodig is, wij vrouwen krijgen immers genoeg betaald, toch? Helaas ligt het allemaal iets ingewikkelder dan dat en is Internationale Vrouwendag nog steeds belangrijk!

 

De geschiedenis van Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag wordt al sinds 8 maart 1911 elk jaar gehouden! Maar het begon allemaal in 1908. Toen vond er op 8 maart in New York een grote demonstratie plaats tegen slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Hiermee probeerden de demonstranten een gelijk loon, betere arbeidsomstandigheden en een einde aan seksuele intimidatie op de werkvloer te bereiken. Iets wat nu eigenlijk vanzelfsprekend hoort te zijn, toch? 

In 2010 was er een Internationale Vrouwenconferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen. Toen heeft de Duitse socialistische vrouwenrechtenactiviste Clara Zetkin het voorstel gedaan om 8 maart elk jaar uit te roepen tot de Internationale Vrouwendag.

Dus op 8 maart 1911 werd de eerste Internationale Vrouwendag gehouden! Het had alleen niet overal effect: in Nederland werd het bijvoorbeeld pas vanaf 1912 georganiseerd en in België werd het pas vanaf 1972 op 11 november georganiseerd! 

 

Is het nog steeds nodig?

Je zou denken dat het tegenwoordig niet meer nodig is om een Internationale Vrouwendag te houden, toch? Helaas is dit dus wel zo. Wereldwijd is er nog steeds sprake van ongelijke behandeling tussen mannen en vrouwen. Vrouwen krijgen in veel werkvelden nog steeds minder betaald, maar ook lijkt het probleem van seksuele intimidatie juist erger te worden: vrouwen zijn bang om (‘s avonds) alleen over straat te gaan, worden seksueel geïntimideerd op de werkvloer of krijgen te maken met verkrachting. Ook zijn er nog steeds superveel landen waarin vrouwen niet naar school of werk mogen. Want Internationale Vrouwendag is niet alleen in Europa belangrijk, maar over de hele wereld!

Lees ook: Wow: zo schrikbarend weinig verdien je dus als je in K3 zit

Bron: Women Inc.