Lifestyle

Dit is waarom je soms gaapt tijdens het sporten

Oeps, moet jij ook wel eens gapen terwijl je bezig bent met een work-out? Hier is dus wel degelijk een reden voor!

Gapen

Ben je lekker aan het sporten, moet je ineens heel erg gapen. Herkenbaar? Hier is een hele simpele verklaring voor!

Lees ook: Deze 21 dingen herken jij sowieso als jij totaal geen zin hebt om te sporten

Gapen tijdens je work-out

Als je moe bent is een work-out soms precies wat je nodig hebt. Toch merk je dat wanneer je hard aan het sporten bent (en aan het zweten) je soms veel moet gapen. Hier blijken meer sporters last van te hebben en daarom is er onderzoek naar gedaan. Wetenschappers zeggen dat dit te maken heeft met het warm worden van je lichaam. Doordat je zweet, zoekt je lichaam een manier om snel af te koelen. Als je gaapt adem je veel koude lucht in en hierdoor daalt je lichaamstemperatuur.

Ook is het zo dat je hersenen aangeven wanneer er te weinig zuurstof binnen komt. Wanneer jij dus helemaal buiten adem aan het rennen bent, is het niet gek als je lichaam snakt naar zuurstof. Wanneer je gaapt komt er extra veel zuurstof binnen, dus zorgen je hersenen ervoor dat je dat gaat doen.

Intensief

Als je aan het gapen bent, spannen je spieren aan en deze spieren worden zo blootgesteld aan de koude lucht. Je zult het meest gapen tijdens een intensieve work-out. Je focust je dan ook op meerdere spieren tegelijk en hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur. Vervolgens zul je dus gapen, om je lichaamstemperatuur weer naar beneden te brengen.

Lees ook: Met deze workout outfits heb jij je motivatie om te sporten zo weer terug