Lifestyle

Je eigen moestuin beginnen? Zo wordt het een succes!

Lijkt het je niet geweldig om in de zomer groente te eten die uit je eigen tuin komen? Het hebben van een moestuintje is heel leuk, maar soms ook best wel een ingewikkelde klus. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud ervan en het ongediert dat erop af kan komen. Hoe begin én onderhoudt je nu het beste groente in je tuin (of balkon)? Hier lees je de beste tips.

Moestuin beginnen

Lijkt het jou ook zo leuk om van de zomer courgette en komkommer uit je eigen tuin te eten? Heel moeilijk hoeft het verbouwen van groente niet te zijn, zolang je maar weet wat je doet. We geven je de beste tips, zodat ook jouw groententuintje een succes wordt!

Begin klein

Focus je eerst op vijf tot tien verschillende groenten en/of kruiden. Begin bijvoorbeeld met kruiden, want die zijn het gemakkelijkst om te verzorgen. Tuinkers groeit bijvoorbeeld het snel, waardoor je gauw succes boekt. Ook bonen, pluksla, rucola, kerstomaatjes, radijs en worteltjes zijn handig om mee te beginnen. Begin klein, dan kun je steeds uitbouwen.

Kies de juiste plek

Zonnestralen zijn heel belangrijk voor je plantjes. Kijk op welk moment van de dag de meeste zon schijnt in je tuin. Groenten hebben zo’n zes tot acht uur zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien. Wat kleinere groenten zoals spinazie, sla, radijs en worteltjes hebben minder zonlicht nodig. Namelijk zo’n drie tot zes uur zon per dag.

Houd ook rekening met de verschillende windrichtingen. Komt de wind uit het zuiden, dan voert het warme lucht mee. Hier wordt je moestuin het blijst van.

Zaai de zaadjes

Zorg dat je een stuk grond speciaal voor je groenten en kruiden hebt. Kleine zaadjes strooi je langs elkaar op een rijtje. Plant koolsoorten bij elkaar, maar ook de bladgroenten. Verhuis je plantjes per jaar naar een andere locatie in het gebied. Op deze manier voorkom je dat je de grond uitput.

Als je liever plantjes houdt in een pot, zorg er dan voor dat de potten groot genoeg zijn. Minstens 25 centimeter en een diepte van 30 centimeter.

Goede verzorging

Het is belangerijk om je plantjes genoeg water te geven. Meestal staat er op de achterkant van het zakje van je zaden hoe je ze moet behandelen. Zorg er ook voor dat er veel bijen en vlinders bij de plantjes komen. Zij zorgen namelijk voor de bestuiving.

We weten zeker dat je door deze tips binnen de kortste keren heerlijke groenten en kruiden in je tuin hebt staan!