Lifestyle

Eh, wat: moet je na het zoenen je tanden nog een keer poetsen?

Ik denk dat dit een vraag is die we onszelf allemaal wel eens hebben gesteld: moeten we na een potje tongzoenen onze tanden gaan poetsen? Iedereen heeft er waarschijnlijk een ander gevoel over, maar nu is er eindelijk een wetenschappelijk antwoord!

Na het zoenen tandenpoetsen: doen of niet?

Als je met iemand zoent die niet al te lekker uit z’n mond ruikt zouden wij het wel aanraden, ja ;).

De situatie

Eigenlijk hangt het antwoord een beetje af van de situatie. Als jouw partner net iets met suiker heeft gegeten/gedronken kan het zeker zijn dat die suikers via het zoenen ook een beetje in jouw mond terecht komen. Over het algemeen is dit niet erg, maar als je na het zoenen gaat slapen kun je dan beter wél even gaan tandenpoetsen. ‘s Nachts maak je namelijk veel minder speeksel aan, dus krijg je meer tandplak. En tandplak veroorzaakt die vervelende gaatjes. 

Mondflora

Je mondflora zijn eigenlijk alle bacteriën die je in je mond hebt. Hoe vaker je met je partner zoent, hoe meer jullie mondflora op elkaar gaat lijken, dus in dat geval hoeven jullie écht niet na elke zoen tanden te poetsen. Dit is alleen niet blijvend, je moet hiervoor namelijk minstens 9 keer op een dag met je partner tongzoenen, of je moet maximaal 1,5 uur geleden nog gezoend hebben.

Is tongzoenen gezond?

Het is dus in principe niet nodig om je tanden te gaan poetsen na het zoenen. Integendeel, eigenlijk is tongzoenen best wel gezond. Door de uitwisseling van bacteriën geef je je immuunsysteem een boost. Ook maak je tijdens het zoenen meer speeksel aan, wat weer goed is voor je tanden en tandvlees!