Lifestyle

Dit is waarom jij je (te) hete thee eerst moet laten afkoelen voordat je ‘m drinkt

Als het koud is buiten, wil je niets liever dan binnen opwarmen met een kopje thee. Je kan lang wachten tot je thee eindelijk op tempratuur is. Het komt ook heel vaak voor dat mensen té hete thee drinken. Wij mensen zijn toch ook super ongeduldig! Hieronder kan je lezen waarom het toch verstandiger is om je thee even te laten staan. 

Waarom je je thee eerst moet laten afkoelen

Eerlijk is eerlijk, ook jij drinkt vast wel eens een kopje té hete thee. Vervolgens brand je je tong en heb je weer spijt. Wist je dat je je thee nog beter voor een andere reden kan laten staan? Hete thee maakt je slokdarm namelijk kwetsbaarder voor kanker. Oei! 

Kwetsbaarder voor kanker

Volgens onderzoek van Germund Daal van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is hete thee drinken niet per se levensgevaarlijk. Je moet wel gaan opletten als je rookt of meer dan een anderhalf glas alcohol per dag drinkt. “De thee kan het DNA van cellen beschadigen en in combinatie met alcohol en tabak leiden tot een groter risico op kanker” zegt arts Jolanda van Dieren. 

Wat is dan de ideale temperatuur?

Er zijn veel verschillende soorten ‘ideale’ tempraturen voor verschillende soorten thee. Toch wordt er geadviseerd om je thee minimaal twee minuten te laten staan, voordat je een slokje neemt. De thee zou niet heter dan 65 graden Celsius moeten zijn. Daaronder is het namelijk niet meer schadelijk voor je slokdarm.

Dus voor alle theeliefhebbers: zet je kopje alvast op de tafel en pak er nog even een koekje bij. Dan is je thee zo afgekoeld!