Lifestyle

Ha: dit bedrag moet jij dus eigenlijk gespaard hebben

Geld maakt zeker niet gelukkig, maar het maakt het leven wel een stuk makkelijker en dat is natuurlijk belangrijk. Maar hoeveel zou je nou eigenlijk al gespaard moeten hebben en hoe kun je het makkelijkste sparen? Wij leggen het je uit. En eerlijk is eerlijk hebben wij soms ook nog best moeite met sparen als alles in de sale is, herkenbaar, right? 

Dit bedrag zou je eigenlijk gespaard moeten hebben

Sparen; het blijft lastig, want je doet van je geld het liefste zoveel mogelijk leuke dingen met je besties, waardoor er aan het einde van de maand niets of niet zoveel geld overblijft om op de spaarrekening te zetten. Maar hoeveel spaargeld zou je nou eigenlijk moeten hebben? Nou, dat verschilt heel erg per persoon en per situatie, want woon je nog bij je ouders of woon je al op jezelf? En wat verdien je per maand? Via een handige rekentool van het Nibud kun jij heel gemakkelijk uit rekenen hoeveel spaargeld je nou eigenlijk zou moeten hebben om onverwachte, grotere uitgaven te kunnen betalen en dat is best handig. Mocht je nou alles hebben ingevuld? Dan kan de bufferberekenaar aangeven hoeveel spaargeld je eigenlijk op je rekening zou moeten hebben staan en of je juist genoeg of te weinig hebt. Maar ja, te veel spaargeld; dat kan bijna niet, toch?  

Vul het vooral ook in als je samenwoont met je partner 

Mocht je via de rekentool nou hebben ingevuld dat je samen woont met je lover, dan moet je ook zijn/haar inkomen invullen en is het ook handig om zijn/haar spaargeld ook meteen in te vullen, want anders zul je er aan het einde van de berekening achter komen dat je al snel te weinig hebt. Er wordt dan namelijk per twee personen gerekend. Oeps!  

Oh ja, hou wel in je achterhoofd dat het echt niet erg is als je minder geld hebt dan het Nibud je adviseert, het is namelijk al heel erg goed dat jij aan het sparen bent en bewust met je geld bezig bent. Dus maak je vooral niet te druk, want sparen kost heel veel tijd! 

Must reads 👀