Lifestyle

Slaapverlamming: wat is het en hoe ga je ermee om?

Je ligt in bed en bent klaarwakker, maar compleet verlamd. Het lijkt alsof je gevangen zit in je eigen lichaam en soms begin je zelfs te hallicuneren. Klinkt dit herkenbaar voor jou? Dan heb je waarschijnlijk last van slaapverlamming. Maar geen zorgen, in dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over dit onbekende, maar enge fenomeen. 

Wat is slaapverlamming?

Slaapverlamming, oftewel slaapparalyse is een fenomeen waarbij je het gevoel hebt dat je wakker bent, maar je kan je niet bewegen of je ogen openen. Soms kunnen er zelfs hallucinaties optreden. Mensen die last hebben van slaapverlamming beschrijven het gevoel als zeer onprettig en soms zelfs eng. Dit kan komen omdat de ‘droom’ zo realistisch is, dat je denkt dat er iets of iemand in je kamer is. Slaapverlamming is geen ziekte en gelukkig ook niet gevaarlijk. Toch vragen wij ons af waar dat gevoel vandaan komt en nog belangrijker: hoe kom je er vanaf? 

Hoe ontstaat slaapverlamming?

Slaapverlamming ontstaat wanneer je lichaam niet soepel door de slaapfasen heengaat. De REM-slaap is de lichtste slaapfase en ook de fase waarin je droomt. Als je slaapverlamming ervaart, gebeurt dat op het moment dat je net in of net uit die REM-slaap komt. Omdat dit niet goed verloopt, voelt het alsof je al wakker bent, maar je je lichaam niet kunt bewegen. Slaapverlamming gaat dan ook vaak gepaard met het horen, voelen, zien en ruiken van hele enge dingen. Zo kan je het gevoel hebben dat iemand je komt halen, of dat er iemand bij je is die er niet hoort te zijn. Scary

Slaapverlamming komt bij 8% van de bevolking voor, al is er nog weinig onderzoek naar gedaan. Wat de oorzaak is van slaapverlamming is dus nog redelijk onbekend. Wel kan het vaker voorkomen bij mensen met slaapstoornissen, paniekstoornissen, angst of stress, onregelmatige slaappatronen en overmatig alcoholgebruik.   

Wat kun je doen aan slaapverlamming?

Slaapverlamming duurt gelukkig meestal maar een paar seconden tot minuten. Het gaat dus vanzelf weer over. Toch is het heel vervelend als je er last van hebt, omdat het bijna nooit aanvoelt als ‘maar een paar minuten’. Om uit zo’n aanval te komen, kun je het beste proberen te bewegen. Probeer bijvoorbeeld je kleine teen of pink te bewegen. Op die manier kun je jouw lichaam wakker schudden en dus ontwaken uit die vreselijke droom. Als je vaak met een partner slaapt, kun je deze vragen aan diegene om je tijdens de slaapverlamming je aan te raken of tegen je te praten. En vergeet niet: it’s just a (very bad) dream…  

 

Bron: CosmopolitanBeeld: Instagram