Lifestyle

Heb jij te maken (gehad) met seksuele intimidatie? Dit kan helpen

We zouden liegen als we zouden zeggen dat de aflevering van BOOS over de Voice of Holland geen impact op ons heeft gehad. 1 op de 5 vrouwen heeft wel eens een ingrijpende, ongewenste ervaring meegemaakt. Dat betekent dat er altijd wel iemand uit jouw familie, vriendinnengroep met zo’n ervaring rondloopt, zonder dat jij er misschien vanaf weet. Misschien ben jij diegene zelf wel en heb je geen idee wat je moet doen, en wij willen je graag helpen.

Dit kan je doen als jij te maken hebt met seksuele intimidatie

Iva Bicanic, hoofd van Het Centrum Seksueel Geweld, waar je 24/7 (veilig en anoniem) terecht kunt als je te maken hebt gehad met seksueel geweld, geeft antwoord op onze vragen. Elk jaar helpen zij zo’n 4000 vrouwen die met dezelfde ervaring als jij rondlopen.

Je staat er niet alleen voor

Na zo’n gebeurtenis kunnen we het ons voorstellen dat je alles het liefst zo snel mogelijk wil vergeten. Als je erover gaat praten, word je er steeds weer mee geconfronteerd en het is misschien lastig te vertellen, omdat je je ervoor schaamt of bang bent. Toch is het erg belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Jouw dierbaren zullen het alleen maar waarderen dat je ze met zoiets toevertrouwt en het zal voor jou al een hoop pijn schelen. Door je ervaring bij jezelf te houden, kan dit eindeloze, negatieve gevolgen hebben op jouw gezondheid. En dat is het laatste wat wij voor je willen.  

Het Centrum Seksueel Geweld

Het is het beste als je binnen 7 dagen contact opneemt met Het Centrum Seksueel Geweld. Zij zijn er voor iedereen die te maken heeft gehad met seksueel geweld, en jij kunt veilig en anoniem met hen in contact komen. “In de eerste zeven dagen na een ongewenste seksuele ervaring liggen veel kansen. Als je binnen zeven dagen hulp zoekt bij het Centrum Seksueel Geweld, liefst binnen 72 uur, kunnen we je het beste helpen. Je hebt binnen deze tijd betere kans op psychisch herstel, op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziektes en op het veiligstellen van sporen,” vertelt Iva.

Om jou zo snel mogelijk van de zorg en hulp te voorzien die jij nodig hebt, werkt het Centrum voor Seksueel Geweld met artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen en andere hulpverleners. Dit klinkt allemaal heel heftig en misschien als het laatste waar jij behoefte aan hebt, maar door je verhaal te vertellen kunnen de mensen om jou heen je het beste helpen. “Bij het Centrum Seksueel Geweld staan we 24/7 voor je klaar en zitten alle professionals op één bereikbare plek,” legt Iva uit.

Online seksueel geweld

Ook als je online wordt lastiggevallen kun je terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. Bijvoorbeeld als mensen met meer macht jou ongewenst WhatsAppjes of foto’s sturen. Blokkeren of het melden durven mensen vaak niet, want deze persoon is immers hun coach, baas, leraar, beroemdheid, iemand die iets over jou weet. En dat begrijpen wij helemaal, daarom staat er bij het Centrum Seksueel Geweld een team aan professionals voor jou klaar om je veiligheid te geven en je te helpen met de gevolgen van online misbruik.

Gevolgen

De psychische en fysieke gevolgen van het meemaken van een ongewenste seksuele ervaring zijn enorm. Meer dan de helft krijgt te maken met psychische problemen, zoals PTSS (posttraumatische stressstoornis), verslaving, suïcidale gedachten, angst, somberheid, zelfbeschadiging of een eetstoornis. Maar ook fysiek kunnen de slachtoffers er enorme problemen aan overhouden, ze kunnen last krijgen van buikpijn, bekkenbodem-problemen en seksuele issues. Door hulp te zoeken worden deze klachten zoveel mogelijk verminderd. Toch blijkt het dat 85% van de vrouwen in de eerste 24 uur na hun nare seksuele ervaring, niks durven te delen met hun omgeving.  

Hoe help je een ander?

Zoals we eerder al zeiden, is er een grote kans dat jij iemand in je omgeving kent met zo’n verschrikkelijke ervaring. Jouw steun kan voor diegene een groot verschil maken. Iva legt uit hoe jij een ander het beste kan helpen: “Het is allereerst belangrijk om kalmte en veiligheid uit te stralen en te luisteren met aandacht. Veel slachtoffers zijn bang om hun verhaal te doen, het is dan belangrijk om serieus genomen te worden. Probeer er voor hem of haar te zijn, steun te bieden en zorg dat er zorg komt, bijvoorbeeld door het Centrum Seksueel Geweld te bellen. Respecteer ook altijd zijn of haar keuzes als het aankomt op aangifte doen.”

Victim blaming

Als het gaat over seksueel geweld zijn sommigen nog wel eens geneigd om het slachtoffer de schuld te geven. “Hoeveel had je gedronken?” of “Je weet toch dat…?” Slachtoffers geven zichzelf meestal al de schuld van de ongewenste seksuele ervaring. Door dit soort beschuldigende vragen aan het slachtoffer te stellen bevestig je in zijn of haar ogen dat het inderdaad zijn of haar schuld is. Maar dit is natuurlijk NOOIT het geval. “De verantwoordelijkheid ligt altijd bij degene die de grens overgaat, en niet bij degene die het overkomt”, zei Willy van Berloo, expert in seksueel geweld, nog in de aflevering van BOOS. 

“Het is echt heel belangrijk dat we stoppen met victim blaming. Vaak praten we de ander een schuldgevoel aan, omdat we onszelf niet kwetsbaar willen voelen. Het voelt voor de omgeving vaak ongemakkelijk dat het jou en mij morgen ook kan overkomen. Daarom gaan we vragen stellen die de verantwoordelijkheid in de schoenen van het slachtoffer schuiven. Dat moeten we absoluut niet doen,” vertelt Iva.

Contact opnemen met Het Centrum Seksueel Geweld

Heb jij (of iemand in je omgeving) een nare, ongewenste seksuele ervaring gehad? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Het Centrum Seksueel Geweld via het telefoonnummer 0800-0199 (24/7 bereikbaar) of via de chatfunctie op de website. Op de website van het Centrum Seksueel Geweld staan vlogs met meer informatie en aanvullende tips.

Vergeet niet dat je zo’n ervaring nooit alleen hoeft te verwerken en dat het NOOIT jouw schuld is.

Bron: nsmbl.nl