Lifestyle

De beste reacties die je kan geven als je ongewenste opmerkingen krijgt van iemand

Ongewenste opmerkingen, iets wat ieder mens wel is overkomen. Het is iets wat wij meiden normaal zijn gaan vinden, dingen die makkelijker zijn om af te schudden dan er iets van aan te trekken. Vanaf nu niet meer! Wij hebben wat tips voor jullie die wellicht kunnen helpen als je een ongewenste opmerking krijgt.

No more ongewenste opmerkingen

Na de aflevering van BOOS is iedereen verdrietig en boos dat zoiets kon gebeuren. De meeste meiden hebben wel eens te maken gehad met ongewenste opmerkingen, iets wat gewoon écht niet meer kan! Remember: het is NIET jouw schuld en dat zal het ook nooit worden! We hebben wat tips voor jullie op een rijtje gezet die jou wellicht kunnen helpen!

Mijn grens, niet de jouwe!

Hoe zeg je ‘tot hier en niet verder’ als iemand zo’n seksistische opmerking maakt? Het kan enorm lastig zijn om hier met iemand over te praten. Vooral als het gaat over je baas, een familielid, vriend of zelfs een beroemdheid. Voor jouw gevoel wil je de persoon niet boos maken vanwege een persoonlijke reden. Je bent bang dat iemand je niet gelooft, iemand je gaat zwart maken of je voelt je zelfs schuldig. Het is tijd voor de nodige veranderingen, geen pleisters plakken maar het juist voorkomen. Het is niet jouw fout! Mensen horen jouw grenzen te accepteren en te respecteren.

Bron: Pinterest

Wel of niet reageren?

Ook dit is een lastige kwestie, je kan bevriezen en niet weten wat te doen. Wat helemaal niet erg is, want ook dit is heel menselijk en kan iedereen overkomen. No worries dus, als je op het moment zelf niks zegt! Het kan even duren voordat je een beslissing hebt genomen over wat je tegen zo’n actie doet en hoe jij reageert. Sociologe Sharyn Potter vertelt aan de The New York Times dat negeren geen sterke optie is. Zo zegt ze dat je de ander juist ‘groen licht’ geeft en ze aanmoedigt omdat er niks tegen ze gedaan wordt. Je kan dus heel direct zeggen dat de opmerking écht niet kan, het kan dan zo zijn dat de persoon die de opmerking maakt in de verdediging gaat en het gedrag gaat aanpassen. Wil je actie ondernemen? Dan hebben we drie tips die je kunnen helpen!

Zorg voor afleiding

Zodra de opmerking gemaakt is kan je je heel ongemakkelijk voelen en dit kan ervoor zorgen dat je even niet zo goed weet wat je moet zeggen. Verander tijdens het gesprek van onderwerp (nadat je de persoon in kwestie hebt verteld dat dit echt niet kan) en degene heeft waarschijnlijk de hint dan wel door, dat jij je hierbij niet fijn voelt. Voel je je niet fijn? Probeer dan met iemand die je vertrouwt te praten, zodat diegene je kan helpen!

Betrek het op jezelf

De ander direct aanspreken op zijn uitspraken is heel goed als je dit durft, maar dit durft niet iedereen. Sharyn Potter geeft als voorbeeld in de NYT om te zeggen: ‘’Ik vind het vervelend dat je dit zegt, mijn vriendin heeft met dit te maken gehad.’’ Ook zo geef je de hint dat wat diegene zegt eigenlijk helemaal niet kan.

Gebruik humor

Een andere manier om indirect tegen iemand te zeggen dat de opmerking echt niet kan is om sarcastisch te reageren op de persoon. ‘’Het is bizar toch dat zulke mensen zo kunnen denken, toch?’’ De persoon zal dan kunnen aanvoelen dat het helemaal niet okay is dat ze zo’n opmerking hebben gemaakt.

Zoek hulp

Dus, het is nooit jouw schuld dat iemand dit bij je doet! Heb je behoefte om met iemand te praten over jouw ervaringen of heb je seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt? Dan kan je contact opnemen met verschillende mensen. Je kunt gratis en anoniem contact opnemen met:

 

  • Slachtofferhulp Nederland – www.slachtofferhulp.nl 0900-0101
  • Centrum Seksueel Geweld – www.centrumseksueelgeweld.nl 0800-0188
  • Mind Korrelatie – www.mindkorrelatie.nl 0900-1450

 

We are proud of you no matter what! 

Lees ook:

Pretty: op deze 5 manieren kun jij je hoofddoek stylen

Science says: lachen om jezelf is eigenlijk helemaal niet zo erg

Bron: businessinsider

Must reads 👀